Tvrtka Bilić-Erić prozvala Tomaševića da iznosi neistine, Jozić najavljuje tužbu

20.10.2021.

13:13

Autor: Ante Raić/Lucija Judnić/Regionalni dnevnik/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tomislav Tomašević i Mirka Jozić

Tomislav Tomašević i Mirka Jozić

Foto: Goran Stanzl /Robert Anic / PIXSELL

Ne prestaju reakcije na tvrdnje zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića o novoj nepravilnosti stare gradske uprave. Iz zaštitarske tvrke Bilić-Erić gradonačelnika prozivaju da iznosi neistine, a bivša pročelnica Mirka Jozić, koja je ujedno i supruga jednog od suvlasnika te tvrtke, najavljuje moguću tužbu. Iz Grada kažu, izvidi su počeli, a dokumentacija je proslijeđena mjerodavnim službama.


Za čuvanje gradskih stanova potrošeno je 26 i pol milijuna kuna umjesto predviđenih 6,9 milijuna - ustvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. I izazvao burne reakcije. Aferu je gradonačelnik izmislio da prikrije fijasko s CIOS grupom, smatra Mirka Jozić, i najavljuje moguću tužbu protiv gradonačelnika.   

- Tužiti gradonačelnika? Ja se nadam da hoće, ali zaista to je njihova korporativna odluka, on tamo nije sam. Oni će se dogovoriti što će, ali ja mogu samo reći u svoje ime, ja hoću, rekla je Mirka Jozić, bivša pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba.

- On više nema imunitet koji je imao nekad, kad je mogao govoriti što mu padne napamet. Treba paziti što govori, jesu li istinite te rečenice koje je rekao ili nisu, na koji način ih je prezentirao i s kojim ciljem ih je rekao, dodaje Jozić.

I iz tvrtke Bilić-Erić poručuju da je riječ o proizvoljnim informacijama.

- Od 1. siječnja 2021. do 31. srpnja 2021. vezano za period koji je navodio gradonačelnik Tomislav Tomašević fakturirano je 17 otprilike 17 milijuna kuna a ne 26,5, rekao je Ivan Gržić, odvjetnik u odvjetničkom društvu Tus i Gržić i punomoćnik Bilić-Erić d.o.o.

Nove gradske vlasti poručuju: za nas je to primjer kako je bivša vlast sklapala poslove i s takvom su praksom raskinuli.

- Problem je u tome da je netko ranije smatrao da je razumno čuvati prazne stanove na način da u svakom pojedinačnom bude čuvar 24 sata. Čim smo to prepoznali, taj način čuvanja je promijenjen i sada je desetorostruko jeftiniji, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Sve takve ugovore koje nađu, kažu, proslijedit će nadležnim institucijama.

- Mi kada smo vidjeli kakav je ugovor posrijedi, obavijestili smo nadležne institucije i one jesu postupale, to je ono što ja mogu u ovom smislu reći. Na njima je da osvijetle okolnosti sklapanja samog tog ugovora, kaže Dolenec.

Poziv nadležnih institucija, kako kažu, ne očekuju ni Mirka Jozić ni u tvrtki Bilić-Erić.

- Nitko nije kontaktirao moju stranku do danas, rekao je Gržić dodajući kako ne očekuje da se to uskoro dogodi.

- Ali pozivam organe gonjenja da provjere sve navode koje je iznosio gradonačelnik Tomislav Tomašević, kaže Gržić.

Na upit očekuje li da će nju ili supruga kontaktirati netko iz DORH-a ili USKOK-a, Jozić odgovara:

- Očekujem da me nitko po tom pitanju neće kontaktirati jer zaista ne može se naći nikakva poveznica niti bilo što ilegalno u tim ugovorima.

- Nerazumno razbacivanje s javnim novcem Grada Zagreba za tzv. čuvanje gradskih stanova, nadam se da je otkrio prvo mjesto na kojem stvarno treba rezati, rekao je Lovro Marković, zastupnik u Gradskoj skupštini (MOST).

- Grad Zagreb je jedna vreća iz koje curi na sve strane. Kao da uzmeš vreću kukuruza pa je pogodiš sačmaricom pa onda to više ne može dragi Bog zaustaviti. Nije lako nikome pa tako ni Gradskoj upravi, ne bi bilo lako ni meni da sam došao u tu poziciji, rekao je Miroslav Škoro, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini.

- Dio imovine koju Grad ima treba staviti u funkciju, a onu koja nije potrebna je treba prodati. Ali ne prema procjenama koje su postojale otprije, nego treba napraviti nove procjene, a potom napraviti javnu dražbu, rekao je Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini.

Nastavak priče očekuje se u danima koji su pred nama - jer tek treba rasvijetliti sve pojedinosti.

Posao s Pripuzom

A uoči zasjedanja Gradske skupštine zasjedali su i odbori, pa tako i Odbor za zaštitu okoliša, čije smo članove upitali da komentiraju poziv Zorana Pripuza gradonačelniku da posjeti CIOS i sam se uvjeri kako se gospodari otpadom.

- Nemam što komentirati gospodina Pripuza, on se po svemu sudeći zabavlja u ovom nespretnom startu nove gradske uprave, rekao je Slaven Dobrović, zastupnik u Gradskoj skupštini (DP).

- Svaki poduzetnik se bori za svoj dio kolača i nastoji osvojiti što veći dio tržišta, rekao je Zorislav Antun Petrović, zastupnik u Gradskoj skupštini (OraH).

- To je uobičajeni poslovni potez kad sva partnera sklapaju veliki posao da jedan i drugi partner budu uvjereni u sposobnost izvršavanja svojih obveza iz tog partnerskog ugovora, kaže Ljubo Jurčić, zastupnik u Gradskoj skupštini (BM 365).

Budući da je od početnih 25 broj točaka na dnevnom redu već narastao na 45, čini se da nas za 8 dana očekuje još jedna zanimljiva sjednica zagrebačke Gradske skupštine.

"Raščistit ćemo dimnu zavjesu nad poslovanjem Holdinga"

Stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i njezin Klub u Gradskoj skupštini poručili su u srijedu da su odlučili raščistiti politikantskim potezima navučenu dimnu zavjesu nad poslovanjem Zagrebačkog holdinga, zbog toga čega su od Uprave Holdinga zatražili dokumentaciju.

- Na taj će način zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba te zainteresirana javnost steći uvid u stvarno stanje koje je sada premet politiziranja, mistificiranja, zlonamjernog tumačenja i navijačkog naklapanja, naveli su u priopćenju.

Stranka BM 365 i njezin Klub gradskih zastupnika zatražili su dokumentaciju vezanu uz izdavanje obveznica Holdinga od 300 milijuna eura iz 2007. godine, Prospekt za izdavanje navedenih obveznica te dokumentaciju iz koje je, kažu, vidljivo na što su potrošena prikupljena financijska sredstva.

Također, traže i revizorska izvješća ili dijelove izvješća vezana za iste obveznice za razdoblje od 2008. nadalje, kapo i zapisnike iz 2008. i 2013. o primopredaji dužnosti tadašnjih predsjednika Uprave Holdinga Slobodana Ljubičića i Ive Čovića.

Zahtijevaju i da im se dostave ugovori i dokumentacija vezani uz sklapanje i realizaciju namjenskog kredita EBRD-a u iznosu od 60 milijuna eura koji je sklopljen 2008., te sve podatke o novoizgrađenoj vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, a isto tako i o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže u Zagrebu od 2000. godine do danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!