16:37 / 09.03.2021.

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Raskrižje bez smisla na izlazu iz Šibenika

Kaos u prometu

Kaos u prometu

Foto: HTV / HRT

Već se tjednima stvaraju prometne gužve u šibenskoj četvrti Vidici. Lošu protočnost prometa uzrokuje nekoliko gradilišta na području grada, ali i semafor koji zbunjuje vozače.

Prometni stručnjaci imaju mnogo zamjerki kad je riječ o organizaciji prometa u tom dijelu grada. Kaotičan je promet na Vidicima. Oduzima se prednost, prolazi kroz crveno. "Malo je ludilo. Non-stop netko uleti i nije baš sigurno. Mogli su malo to urediti i za pješake", samo su neke od reakcija građana.

Konfliktne situacije

Zbog sigurnosti pješaka od jeseni su ukinute dopunske strelice na semaforima. Ali time je, upozorava struka, smanjen protok vozila i sigurnost vozača.

- Imamo tu trokut oznake B01 i vozači smatraju da su oni na glavnoj cesti i oduzimaju prednost onima koji dolaze iz smjera grada, tako da dolazi do konfliktnih situacija, upozorio je na samo jedan problem prometni stručnjak Ivan Kundid.

Zbog radova preusmjeren je u Vidike sav promet prema gradu. Kolone se stvaraju svakodnevno pa su Hrvatske ceste, nakon pritužbi vozača, isključile semafor. Sada se više ne zna tko može proći, kaže instruktor vožnje Željko Morić. Ivan Kundid dodaje da je opasnost od prometnih nesreća velika.

Iz HC-a kažu da je riječ o privremenom rješenju

"Procjena je da će stanje s isključenim semaforima na desnim skretačima iz smjera centra grada i iz smjera Ražina ostati do prestanka privremenih regulacija prometa na području grada Šibenika (...)", stoji među ostalim u priopćenju Hrvatskih cesta.

Ali i nakon normalizacije prometa ostat će ovdje mnogi problemi. Ivan Kundid predlaže da se umjesto lanterni postavi vertikalna signalizacija i da se raskrižje bolje opremi kako bi se osigurali svi sudionici u prometu.

Instruktor vožnje Željko Morić smatra da se interval semafora mora produljiti s 40 na 70 ili 80 sekundi. Riječ je, dodaje, o glavnoj cesti za izlazak iz Šibenika. Hoće li biti novih intervencija u raskrižju, odluku će donijeti Hrvatske ceste, nakon potpune analize prometa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!