07:38 / 26.03.2019.

Autor: M.Š./T.V./Hina

Raspisani izbori za EP - počinju teći rokovi

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu.
Na temelju odredbe članka 94. Ustava Republike Hrvatske i članka 7. i 8. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 26. svibnja 2019. Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama.

Izbori za Europski parlament od 23. do 26. svibnja

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina, a razdoblje do izbora obilježava neizvjesnost brexita i dogovora o budućim odnosima Europske unije i Velike Britanije. U Hrvatskoj se zastupnici biraju prema proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao. Za pravovaljanost prijedloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5000 potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od dva tjedna od dana raspisivanja izbora.

Svoju listu s 12 imena dosad je predstavio SDP s jednakim brojem žena i muškaraca. Listu predvodi eurozastupnik Tonino Picula, a slijedi ga eurozastupnica Biljana Borzan. Nositelj liste Amsterdamske koalicije (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti i Demokrati) je istarski župan Valter Flego, dok je Živi zid predstavio zajedničku platformu skupine europskih stranaka koje srednja struja europske politike naziva populističkim. HDZ i Most još nisu objavili svoje liste.

Broj zastupnika

U trenutačnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje dobit će od jednog do pet zastupnika više, a preostala mjesta će se čuvat će se za moguća buduća proširenja Unije. Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. Broj zastupnika trebao bi se najviše povećati Francuskoj i Španjolskoj koje će ih imati pet više nego dosad.

Sve će ovisiti o datumu Brexita

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije pristali su na odgodu izlaska Velike Britanije iz Unije do 22. svibnja ako se ovog tjedna u britanskom parlamentu potvrdi sporazum o razdruživanju. U slučaju da se to ne dogodi, London se do 12. travnja treba izjasniti želi li odustati od izlaska iz EU-a, tražiti dulju odgodu ili izaći bez sporazuma.

Niska izlaznost na izbore

Na posljednjim europskim izborima 2014. izlaznost na razini EU-a iznosila je 42,61 posto. Najveća izlaznost bila je u Belgiji i Luksemburgu, zemljama u kojima je glasovanje obvezno. U Hrvatskoj je na birališta izašlo samo 25,24 posto, a među mladima od 18 do 24 godine taj je podatak još niži, samo 13 posto. Duga kampanja za europske izbore - 44 dana

U ponoć počinje teći rok za predaju kandidacijskih lista i taj rok je dva tjedna. Liste moraju biti predane najkasnije do ponoći 9. travnja. Nadalje, Državno izborno povjerenstvo ima rok 48 sati da provjeri i objavi konačnih pravovaljanih lista u svim dnevnim novinama. Nakon objave službenih kandidacijskih lista počinje kampanja koja će tako trajati od 11. travnja do ponoći 24. svibnja. Duga kampanja od 44 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!