10:03 / 30.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Rasprava Glasovac i Petrijevčanin Vuksanović o političkoj kulturi u Saboru

-

-

Foto: - / -

Uoči saborske sjednice, u Studiju 4 gostovale su zastupnice HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović te SDP-ova Sabina Glasovac.
Uoči saborske sjednice, u Studiju 4 gostovale su zastupnice HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović te SDP-ova Sabina Glasovac.

Tema je bila politička kultura u Saboru, a s obzirom na nedavne žestoke obračune na Markovom trgu.

- Svega smo se nagledali u Saboru, ali presedan je slučaj da premijer pokušava fizički nasrnuti na nekog zastupnika. Vjerujem ipak da se to više neće ponavljati. Kada pogledate druge parlamente, imate lupanje štikli po stolovima, fizičkih obračuna...Pitanje je kakvu kulturu komuniciranja želimo uspostaviti te kakvu poruku mladima i starijima želimo poslati, ističe SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac.

Sigurna sam da su hrvatski građani jako nesretni kada gledaju što se u posljednje vrijeme u Saboru događa, ističe Irena Petrijevčanin Vuksanović, dodajući da zastupnici moraju imati razinu odgovornosti i argumentirane odgovornosti.

- Najlakše je inscenirati incident i scenski nastup, a malo se teže pripremiti za argumentiranu raspravu s egzaktnim podacima. To nažalost nije situacija unikatna samo za Hrvatsku, imate primjerice situaciju u Slovačkoj gdje imate zastupnike gdje se radi o difamaciji na osobnoj razini, koji koriste govor mržnje, lažne vijesti, diskreditaciju te sve vrste neprimjernog govora. Hrvatske građane ne zanimaju papirnati avioni, tko jede pizzu, tko koga nateže, vuče i tako dalje...

HDZ-ova zastupnica tvrdi da je ulaskom "nekih populističkih pokreta" u Saboru, porastao govor mržnje, referirajući se na Živi zid i napad na novinarku Jutarnjeg Godeč.

- Što bi bilo u slučaju da takve osobe dođu na vlast, pita se Petrijevčanin Vuksanović.

Sabina Glasovac govorila je o najavi interpelacije o radu Vlade u Saboru, a vezano uz nabavku izraelskih F-16.Na njoj rade, kako kaže, Peđa Grbin i Franko Vidović.

- Tražit će se da konkretno odgovore na pitanja o procesu te zašto su od javnosti skrivali informacije da su i Krstičević i Plenković bili upozoravani od strane SAD-a oko nabavke aviona. Treće i ne manje važno, tražit ćemo da se poštuje procedura kada se radi o velikim javnim nabavama. Ne smije se dogoditi da Odbor za obranu bude samo paravan i da im se da samo naknadna informacija, već da se dođe s jamstvima tako da članovi mogu dobiti podatke kamo ide novac poreznih obveznika.

Dvije zastupnice pred kamerom HRT-a u Saboru izmjenjivale su svoje stavove i poglede o recentnim događajima.

HDZ-ova zastupnica kaže da nema nikakve afere jer se radi o e-mailovima, a ne o službenim dokumentima. Također, kaže da se o avionima vodila rasprava na Odboru za obranu.

- Veleposlanik Kohorst je rekao da nema krivnje hrvatske države te da je njegova izjava krivo interpretirana.

- Kada slušam gospođu Petrijevčanin Vuksanović, ispada da Hrvatsku vode diletanti, koje može preveslati svatko i to za poslove vrijedne milijarde kuna. Ako je država preveslana ili nesposobna Vlada treba podnijeti ostavku ili tražiti naknadu štete. Mislim da smo se svi kao država propisno osramotili, replicirala je Glasovac.

Petrijevčanin Vuksanović pak tvrdi da nitko nije "preveslao" hrvatsku Vladu, da se radi o čistim manipulacija, a da nitko ne govori o onome uspješnome što rade.  

Dvije zastupnice su se potom porječkale, ali je situaciju smirio voditelj u Studiju 4 poručivši da je vrijeme za javljanje isteklo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!