15:30 / 17.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Rasprava Horvata i Ikić Baniček, oglasio se i HDZ

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Država će u potpunosti financirati obnovu i gradnju novih objekata na potpomognutim područjima pogođenima potresom, kazao je ministar Horvat i pojasnio što znači participacija građana od 20%.
Država će u potpunosti financirati obnovu i gradnju novih objekata na potpomognutim područjima pogođenima potresom, a za objekte koji nisu na tom području, participacija građana od 20% za konstrukcijsku obnovu ovisit će o dohodovnom i imovinskom cenzusu, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

➡️
Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Ikić Baniček: Sklona sam vjerovati da nas je Vlada na mala vrata htjela prevariti

U izjavi novinarima ispred Ministarstva istaknuo je da u predloženom zakonu stoji da će Sisačko-moslavačka županija s 20% sufinancirati konstrukcijsku obnovu porušenih višestambenih zgrada, odnosno onih zgrada za koje se odluči da će se obnavljati.

Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati, država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih zgrada i kuća, dodao je.

- Za sve ono što će biti potrebno rušiti, država će u potpunosti, bez ikakve participacije građana, financirati izgradnju zamjenskog stana ili kuće, istaknuo je Darko Horvat.

No, ako Sisačko-moslavačka županija ne bude imala dovoljnog fiskalnog kapaciteta pokriti onih 20% svoje obveze, naglasio je, država će u njeno ime participirati s tih 20%, što je Vlada u zakonu ostavila kao mogućnost.

➡️ Plenković: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 objekata

Naime, Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, koje je krajem prošle godine pogodio razorni potres.

Sve te županije, pa tako i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, navodi se u predloženom zakonu, svojim proračunima će osigurati od po 20% za  konstrukcijsku obnovu nekretnina na svojim područjima, isto kao i vlasnici odnosno suvlasnici nekretnine, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, RH u potpunosti osigurati sredstva.

Iznimke od navoda iz ovog članka, u smislu da se vlasnik odnosno suvlasnik nekretnine oslobađa uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu, su ako njegov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvanbračnog duga, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajnije imovine na dan 22. ožujka 2020., čija ukupna vrijednost prelazi 200 tisuća kuna, a između ostalog ako je i korisnik socijalne skrbi kojem je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

"U zakonu sve jasno piše, ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus"

Horvat je naglasio da u zakonu sve jasno piše i da  je u njega ugrađen i dohodovni i socijalni cenzus, pa se stoga umirovljenici i oni koji su u ovom trenutku nezaposleni ne trebaju bojati.

Dodatno je pojasnio kako na potpomognutim područjima na kojima je proglašena katastrofa, neće biti potreban ni imovinski ni socijalni kriterij, jer će u startu na ta područja Vlada ući sa 100-postotnim iznosom izgradnje zamjenskih stanova ili kuća. 

Horvat: Ako treba pojasnit ću zakon sisačkoj gradonačelnici

Sve navedeno u zakonu vrijedi i za Grad Sisak, rekao je ministar  Horvat, osvrnuvši se time i na jučerašnju izjavu gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, koja je, uz ostalo, izrazila nezadovoljstvo, ustvrdivši da će se "Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb", što Sisak neće moći isfinancirati.

- Ono što smo ugradili u samo tijelo zakona jest da Grad Sisak nema potrebu niti će ijednu kunu morati platiti u obnovu. Ja sam jučer poručio gradonačelnici neka pročita zakon, a ako joj on nije transparentno jasan, ja ću joj ga pojasniti, kao što to činim svima koji su pokazali bilo kakav interes. Ona taj interes nije pokazala, a ono što sam jučer imao priliku čuti izlazi izvan konteksta zakona, reagirao je Horvat na tvrdnje sisačke gradonačelnice.

Naglasio je i kako se u startu došlo do činjenice da je osigurano 80 posto iznosa obnove grada Siska bez ijedne kune participacije samog Grada.
Dodao je da je Sisak po stupnju razvijenosti trenutno u kategoriji šest, kao i neki drugi gradovi pogođeni potresom.

- Ako gradonačelnica Siska to želi zatomiti, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu, u kojoj se taj prirez možda i nije trebao plaćati, rekao je Horvat.

Ističe da je Ikić Baniček njihovu internu komunikaciju iskoristila za političku polemiku. "Ako će naši sljedeći razgovori biti predmet političkog prepucavanja kroz medije (...) onda mislim da smo si rekli sve", dodao je.

Upitan o jučerašnjoj izjavi saborskog zastupnika HDZ-a Ivana Celjaka, koji je između ostalog rekao da se u dijelu zakona koji se odnosi na Sisak "još uvijek razmatraju bolja rješenja", Horvat je izjavio da Celjaka razumije jer dolazi iz kraja koji je pretrpio ogromna oštećenja.

No, rekao je, nova rješenja za Sisak u ovom trenutku nisu potrebna. Napomenuo je da oni koji trenutno imaju drugu ili treću nekretninu koja nije na području grada Siska, a vrijednosno prelazi određene svote novca, ti ljudi će u participaciju ući s 20 posto. 

- Nikoga Vlada do sada nije niti će ostaviti na cjedilu i sve zgrade koje će biti porušene i u kojima se neće moći živjeti, a danas imaju stanare, ti stanari će biti zbrinuti na način da im država do stopostotnog iznosa osigurava zamjenski stan ili kuću, poručio je Horvat.

O nastupu sisačke gradonačelnice oglasio se i HDZ

- Umjesto da surađuje, Ikić Baniček vrijeđa & nastoji skupiti jeftine poene za lokalne izbore!

Slijedom niza neistina koje SDP-ova gradonačelnica Siska Ikić Baniček iznosi u javnosti, podsjećamo da zakonski prijedlog #VladaRH kaže da će županija s 20% sufinancirati obnovu, ali da će 🇭🇷 država financirati i taj dio ako županija ne bude imala sredstava.

Isto tako, ni umirovljenici ni nezaposleni ni ostali socijalno ugroženi građani ne moraju se bojati da će morati snositi 20% troškova: i njihov dio pokrit će država jer je u zakon ugrađen i dohodovni i socijalni cenzus. Usto, Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi.

Gospođa Ikić Baniček proteklih dana napada i vrijeđa Vladu i institucije, a "zaboravlja" da je njezin SDP donio zakonski prijedlog koji je za obnovu potresom stradalih područja - gori!

SDP-ov prijedlog, naime, također predviđa da država 100% sufinancira obnovu za socijalno ugrožene građane, no njihov jednako tretira Zagreb, Sisak i primjerice Strašnik. Za razliku od njihovog, Vladin prijedlog podrazumijeva da država snosi 100% troška obnove i za sva potpomognuta područja na kojima je je proglašena katastrofa, što je znatno bolje za građane na potresom pogođenom području!

Jasno je stoga da su svi navodi gđe Ikić Baniček jeftino politikantstvo u svrhu pripreme za lokalne izbore!

Sigurni smo da SDP-ovoj gradonačelnici neće uspjeti ono što joj je radi osobnih ambicija od prvog dana cilj - posvađati Sisak s Hrvatskom i Zagrebom, poručili su iz HDZ-a na Facebook stranici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!