19:14 / 03.12.2020.

Autor: P.F./HRT

Rasprava hrvatskih znanstvenika na mrežama

Foto: Kolaž, Pixsell/tonko Buterin

Foto: Kolaž, Pixsell/tonko Buterin

Foto: - / PIXSELL

Raspravu hrvatskih znanstvenika na Facebook potaknuo je današnji post prof. dr. Gordana Lauca, člana Znanstvenog savjeta Vlade, naslovljen "Postoje li zimski i ljetni COVID-19?".
Raspravu hrvatskih znanstvenika na Facebook potaknuo je današnji post  prof. dr. Gordana Lauca, člana Znanstvenog savjeta Vlade, naslovljen "Postoje li zimski i ljetni COVID-19?"

Napisao je kako je vrlo jasno da je Covid-19 sezonalna bolest te napisao kako  njegov kolega Boris Lenhard tvrdi da je to zbog učinka mjera na proljeće. Lauc smatra da je to nemoguće, što je i obrazložio. Također govori i o zimskom valu te dodaje da bi se Lenhard trebao ispričati.

Također Lauc spominje i Igora Štagljara, profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu, u dijelu posta gdje govori o smrtnosti od Covida-19 (CFR - case fatality rate). Nadalje navodi kako u tom kontekstu nije u pravu hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, kako je napisao Lauc, "kada kaže da je fake news što sam ljeti govorio da nije loše što je dio populacije prebolio COVID-19 tijekom ljeta" .

➡️ Đikić: Stopu smrtnosti mogli smo umanjiti da smo na vrijeme uveli mjere
➡️ Štagljar: Prvo poluvrijeme protiv Covida-19 smo dobili, a onda smo se raspali!

- Svi oni koji su do sada preboljeli COVID-19 s blagim simptomima (takvih je u Hrvatskoj vjerojatno i više od milijun) zapravo su „dobili na lutriji“ u odnosu na one koji se zaraze sadam, napisao je Lauc dodavši i neke zanimljivosti oko obolijevanja u Dalmaciji i unutrašnjosti Hrvatske te kakose sada doista ne treba zaraziti.

U komentaru je reagirao prozvani Lenhard i napisao ispod posta kako prof. Lauc još uvijek mora objasniti kako to da zemlje koje nisu imale mjere u proljeće, ili su bile neučinkovite, ili provedene u drugačije vrijeme nego u većini europskih zemalja, nisu imale "ljetni COVID".  I tu onda počinje cijela rasprava potkrijepljena grafovima.

Prenosimo cijeli post prof. Lauca:

Na post Lauca reagirao je i Štagljar napisavši, između ostalog kako su to očajnički pokušaji Lauca da se izvuče iz bezbroj svojih kontradiktornih izjava i netočnih procjena od početka pandemije kojima je unio još veću nesigurnost među hrvatske građane u ovoj užasno ozbiljnoj i teškoj situaciji.

Također Štagljar navodi kako brojni članovi hrvatske znanstvene zajednice i u svijetu i u Hrvatskoj s nevjericom promatraju količinu i sadržaj medijskih istupa prof Lauca.

- I meni, a i ostalim znanstvenicima koji drže do ugleda naše struke, potpuno je nejasno koliko malo srama može imati znanstvenik koji je prije samo mjesec dana uvjeravao i našu javnost, ali i članove Vlade, radom u znanstvenom savjetu, da je u Hrvatskoj nastupio nekakav “pad rasta” epidemije, da se vidi “svjetlo na kraju tunela”, da nikakve mjere nisu potrebne. Koliko se starijih ljudi temeljem takvih poruka zarazilo i umrlo proteklih tjedana?, napisao je Štagljar.

Nadalje daje još neke savjete prof. Laucu, a post prenosimo u cijelosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!