Treba li ukrajinske vojnike obučavati u Hrvatskoj? Reagirali su zastupnici...

19.10.2022.

12:21

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Saborski zastupnici reagirali na ideju obučavanja ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Saborski zastupnici reagirali na ideju obučavanja ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Fotomontaža HRT

U Hrvatskom saboru čule su se danas reakcije na ideje, koje su prije svega iznesene u stranim medijima, da bi Hrvatska mogla uvježbavati ukrajinske vojnike na svojem teritoriju. Takvoj ideji jučer se usprotivio predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) naglasio je da je Rusija agresor te da Ukrajini treba pomoći, ali konsenzusom svih članica EU-a i NATO-a. Nema potrebe da pojedine države iskaču iz tog konsenzusa, kazao je.

Mislim da ne bi trebali dolaziti ukrajinski vojnici, kazao je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) te dodaje: mislim da Plenković neće imati 2/3 ako dođe na Sabor. Napomenuo je da je Hrvatska turistička zemlja. 

- Što nama treba da nam dolaze ukrajinski vojnici ovdje. Zašto ne bismo slali svoje časnike u Ukrajinu da tamo uvježbavaju ukrajinske vojnike?, upitao je Mlinarić.

Franko Vidović
(Socijaldemokrati) izjavio je da neće doći do toga da se o tome glasa u Saboru jer to nije potrebno po Zakonu o obrani.

- Priča je puno šira, meni nije jasno kako ministar vanjskih poslova ode van, dogovara takve stvari, a onda ih nama prezentira kao gotov čin, bez da se savjetovao s predsjednikom RH koji sukreira vanjsku politiku. Drugi je problem da u tome sudjeluje četiri ili pet država, koje su krucijalno zainteresirane za taj sukob te Hrvatska koja podržava Ukrajinu, ali je u četvrtom redu u odnosu na te države koje su sve manje-više na granici. Ako bi sudjelovala cijela EU, onda bi o tome razmislili i vjerojatno bi odgovor bio potvrdan.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) napomenuo je da Ukrajini šaljemo sve što možemo slati u okviru svojih mogućnosti i dajemo im moralnu potporu, međutim, za omogućavanje njihovoj vojsci, koja nije članica NATO-a, na području Hrvatske trebaju biti ispunjeni ustavni uvjeti.

- Osim toga, hrvatski narod treba biti spreman na rizik da legalna vojna meta ruskih dronova bude tamo gdje bi se obuka održavala. Rusi su u ratu s Ukrajinom i imaju pravo svugdje boriti se protiv ukrajinske vojske, pa i u Hrvatskoj, i to nije ratni zločin, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!