18:20 / 21.03.2018.

Autor: M.P./D.P./HRT

Rasprava o Istanbulskoj konvenciji zahuktala se i u oporbi

-

-

Foto: - / -

U oporbenom SDP-u i dalje traju rasprave o Istanbulskoj konvenciji i Vladinoj izjavi uz nju. U Mostu kažu da će glasovati po savjesti, ali i da neće pomagati premijeru.
U oporbenom SDP-u i dalje traju rasprave o Istanbulskoj konvenciji i Vladinoj izjavi uz nju. U Mostu pak kažu da će glasovati po savjesti, ali i da neće pomagati premijeru.

O Vladinoj izjavi kao dodatku Istanbulskoj konvenciji i dalje nema jedinstvenog mišljenja u SDP-u. "Kada dođe Vladin prijedlog, kad bude vidljiv, kad dođe u Sabor - Klub zastupnika će se sastati. O tome će donijeti svoje stajalište koje će biti obvezno za sve zastupnike SDP-a", kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Sadržaj Vladine izjave neće utjecati na mišljenje IDS-a koji se čudi SDP-u što uopće ima dvojbi. "Doista mi nije jasno da se netko ograđuje od nečega čime bi bio protiv dokumenta koji štiti žene od nasilja, kaže Giovanni Sponza iz IDS-a.

"Niti jedna izjava sukladno njoj ne može biti razlog da netko za nju ne glasa. Prema tome, Glas će glasati za Istanbulsku konvenciju", bila je jasna Anka Mrak Taritaš iz Glas-a.

Izjava koju Vlada usvaja uz Istanbulsku konvenciju

"Ipak ću ja pričekati vidjeti kako će reagirati kompletna opozicija. Hoće li oni usmjeriti neku aktivnost protiv HDZ-a zbog toga, pa moram ipak razmisliti o tome. Ali mi kao stranka uistinu nemamo problem s konvencijom", kaže Goran Aleksić iz stranke Snaga.

U Mostu će glasovati po savjesti, ali većina u njihovu klubu neće, kažu, pomagati premijeru. "Ako gledam čisto suverenistički mislim da neka konvencija, neko nadtijelo koje bi nadziralo provedbu konvencije, ne može poboljšati položaj žena u Hrvatskoj. To možemo jedino mi", kaže Nikola Grmoja iz Mosta nezavisnih lista. No, ono što je sigurno - rasprava o Istanbulskoj ide dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!