Rasprava o predsjednici Povjerenstva za sukob interesa

09.02.2023.

Zadnja izmjena 12:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Rasprava u Saboru o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Rasprava u Saboru o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba prozvala je u četvrtak HDZ da pod kontrolu želi staviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pita zašto se "smjenjuje" sadašnja predsjednica toga tijela Nataša Novaković, a iz HDZ-a to odbacuju i uzvraćaju oporbi da se i na običnoj temi "nabacuje blatom".

- Nataša Novaković, navodno neće dobiti još pet godina mandata. Nova čelnica Povjerenstva, isto navodno, trebala bi biti Aleksandra Jozić-Ileković. Vladajući to opovrgavaju, a oporba tijekom rasprave, napada, istaknula je u javljanju u podnevnom Dnevniku naša reporterka Tatjana Munižaba

Bauk: Ako je HDZ izabere, znači da je loše radila


U raspravi o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i četiri člana Povjerenstva oporba je hvalila da je Novaković posao radila odgovorno i korektno, pokazala se kao neovisna, pokretala postupke i protiv opozicijskih i protiv vladajućih političara.

- Najveći kompliment radu Novaković i njenih pet godina na čelu Povjerenstava je ako je HDZ ne izabere.Jer ako je HDZ ponovno izabere- znači da je radila loše, ustvrdio je Bauk.

- Nataše očito nemaju šanse dugo ostati na funkcijama ako o tome odlučuje predsjednik Vlade, tako je bilo s Tramišak i tako će biti s Novaković, dodao je Bauk aludirajući da se već unaprijed zna tko će biti izabran.

Najavio je da će SDP još razmisliti hoće li sudjelovati u glasanju s obzirom na to da su prošli put kod glasanja "bili samo kulisa".

Novaković će biti smijenjena?


U javnosti se već spominje kandidatkinja vladajuće većine za predsjednicu. Što je problem s Novaković koja je korektno radila posao? pitao je Nikola Grmoja (Most) u raspravi o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i četiri člana Povjerenstva.

I Davor Bernardić (Socijaldemokrati) pitao je Nadu Murganić (HDZ), predsjednicu saborskog Odbora za izbor, koji provodi postupak izbora Povjerenstva, hoće li Novaković biti smijenjena. Koga ste na klubu HDZ-a dogovorili? pitao je zastupnik, tvrdeći da je Novaković "pošteno i pravedno" radila svoj posao.

- Ne razumijete da je ovo ponovni izbor, a ne smjena, odgovorila mu je Nada Murganić, poručivši mu da nema potrebu izjašnjavati se o bilo kojem kandidatu, da će svoj stav, kao i svi ostali zastupnici, reći na isti način – tajnim glasovanjem o sastavu Povjerenstva.

Bernardić: HDZ želi Povjerenstvo staviti pod svoju kontrolu


Bernardić je prozvao HDZ da Povjerenstvo želi staviti pod svoju kontrolu, "na daljinski".

Dobro mišljenje o dijelu kandidata za Povjerenstvo, nema nekadašnja predsjednika tog tijela Dalija Orešković (Centar).

- Dio kandidata na saslušanju je priznao da nije pročitao zakon, a trebali bi kontrolirati najviše državne dužnosnike, kazala je.

Iz većine se pak piraju kako ona uopće ima hrabrosti govoriti o ovoj temi.

- Vi ste Povjerenstvo iskoristili za svoj politički probitak, smijenili ste tadašnjeg potpredsjednika Vlade, a sud je rekao da ste bili u krivu, kazao joj je Hrvoje Zekanović.

Borić: Orešković je radom pokazala da ne drži do Povjerenstva


I Josip Borić (HDZ) kaže da su na temi Povjerenstva "najglasniji oni koji su bacili najveću ljagu na to tijelo, posebice Orešković".

Političkim angažmanom i korištenjem predmeta u kojima je donosila odluke za svoj politički rad, pokazala je da ne drži do takvog tijela, rekao je Borić.

HSS-ov Krešo Beljak prozvao je pak Murganić da sudjeluje u farsi.

- Glumite nekakvu demokratsku, široku, neovisnu priču, a u principu sami birate ljude koji će kontrolirati vas, odnosno vašu stranku i kriminal iz nje, rekao je kolegici i dodao kako bi, da "ima imalo srama", odbila u tome sudjelovati.

Murganić mu je uzvratila da ju je izvrijeđao, i da je „glumac“ on, a da je ona samo govorila o postupku izbora Povjerenstva kako je to propisao zakon.

- Vi ste mene uvrijedili, reći mi da sam glumac je uvreda, nisam glumac, ja sam sitni prekršajac, a vi ste kriminalna banda, izjavio je Beljak i dobio opomenu od predsjednika Sabora.

 Kud baš vi o lopovluku govorite, priznajete da ste sitni kriminalac, ako imate o sebi takvo mišljenje to vam ne daje pravo da druge vrijeđate, rekao mu je Gordan Jandroković.

Beljak: Priznajte, pola će vam se oprostiti


Rekao sam da sam sitni prekršajac, a vi ste pravomoćno osuđena kriminalna družina, priznajte i vi, budite kršćanin, pa priznajte, pa će vam se pola oprostiti, kazao je Beljak.


- Preiskusni smo za ovakve kakvi ste vi, to što agresivno namećete određene teze, pa mislite da ćemo ih prihvatiti, ne bumo, uzvratio mu je Jandroković.


Predsjednica Odbora Murganić opisala je koji su koraci prethodili završnoj listi s imenima četiriju kandidatkinja za predsjednicu i 11 kandidata za članove Povjerenstva.


Postupak je počeo unatrag šest mjeseci, bio je temeljit i transparentan, rekla je Murganić, navodeći da je na javni poziv pristiglo 15 prijava, da dvoje kandidata nije ispunjavalo zakonske uvjete, a jedna je kandidatkinja odustala.

Orešković: Rušenjem Novaković ruši se i neovisnost


I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) ne gaji nadu da će Novaković dobiti još jedan mandat te je i ona zaključila da će joj to, ujedno, biti i najveće priznanje.

Čestitala je Novaković na korektno odrađenom mandatu tijekom kojeg je nastojala očuvati standard i ugled institucije. „Ne ruši se smo Novaković već Povjerenstvo kao neovisna institucija , ocijenila je.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) ustvrdio je da se Novaković miče jer je "iziritirala i povrijedila osobni ego Plenkovića. -

Ne šutajmo Novaković samo zato što je iznevjerila očekivanja AP-a, pozvao je.

Pohvala Novaković stigla je i od Nikole Grmoje (Klub Most) koji je kazao da za nju nije glasao, ali da se pokazala kao neovisna i da je korektno radila svoj posao. Želite očito oslabiti Povjerenstvo, ne želite obračun s korupcijom, poručio je Grmoja vladajućima.

Odgovorio mu je HDZ-ov Nikola Mažar ističući da je europska javna tužiteljica pohvalila rad Hrvatske na borbi protiv korupcije i Europska komisija u izvješću o vladavini prava rekla da je Hrvatska napravila snažan iskorak u borbi protiv korupcije .

- Zastupnici koji su u višestrukim sukobima interesa ponašaju se kao najveće morale vertikale, dodao je Josip Borić (HDZ) podsjetivši na izjavu Grmoje kako su morali mijenjati statut da se zaposli kum Bože Petrova (Most).

Katičić (HDZ): Medijski interesantniji slučajevi efikasnije se rješavaju


Krunoslav Katičić (HDZ) odbacio je tvrdnje oporbe da se Povjerenstvo želi oslabiti. No, naveo je kako je činjenica da se neki medijski interesantniji slučajevi efikasnije rješavaju od nekih manje interesantnih pa se može dogoditi da neki stvarni sukobi interes prođu bez procesuiranja.

Je li se Povjerenstvo bavilo gradonačelnikom Splita ili zapošljavanjem Maje Đerek u splitskoj upravu?, pitali su HDZ-ovci u raspravi.

Oporba je upozorila i da se godinama u Saboru nije raspravljalo o izvješćima o radu Povjerenstva, a izrazila je i nezadovoljstvo prijavljenim kandidatima za članove Povjerenstava te malim brojem prijava.

- Osim dvije kandidatkinje koje su već obnašale dužnosti u Povjerenstvu, kod drugih u biografijama se ne vidi da su se ikada bavili borbom protiv korupcije ili sukobom interesa, rekla je Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nekim kandidatima motiv prijave je bila veća plaća, napomenula je Orešković.

Bauk je pak zaključio da se javio mali broj ljudi jer ne vide neki smisao da se jave kada je sve unaprijed određeno.
Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) sve manje vidi svrhu Povjerenstva jer, kako je kazao, koliko je uspješno vidi se po tome da korupcije u Hrvatskoj nikada nije bilo više, raste iz dana u dan.

Za mjesto predsjednice Povjerenstava kandidatkinje su Novaković, Aleksandra Jozić Ileković, članica Povjerenstva te Nike Nodilo - Lakoš i Ines Pavlačić.

Jozić - Ileković, Pavlačić i Nodilo - Lakoš kandidatkinje su i za članice Povjerenstva.

Uz njih sto su i Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović, Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj.

Neslužbeno, izgledna kandidatkinja za predsjednicu je Jozić Ileković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!