Rasprava o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti

21:57 / 11.05.2022.

Autor: Branka Slavica/HRT

Rasprava o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti

Rasprava o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti

Foto: HTV / HRT

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt podnio je redovito polugodišnje izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a. Nastupio je diplomatski, bez spominjanja konkretnih imena, ali s jasnom porukom kako prijetnje ustavnom poretku BiH dolaze iz jednog dijela države - Republike Srpske.

Kazao je kako RS pokušava uspostaviti paralelne institucije u BiH, te kako se promjene ustavnog poretka ne mogu donositi jednostrano, već parlamentarno.

- Trideset godina od početka rata u BiH međunarodni mediji spekuliraju u novom ratu, a više od 26. godina od potpisivanja mirovnog sporazuma ratne traume su još uvijek žive, mladi napuštaju zemlju jer nemaju perspektivu, poručio je Christian Schmidt.

Njemački je diplomat zahvalan na angažmanu susjednih država Hrvatske, Srbije i Mađarske.

- Ne slažemo se uvijek oko svega, ali cijenim njihov doprinos, komentirao je, kao i da je važno da Europa ostane otvorena za BiH i druge države Zapadnog Balkana, te da se izbori u listopadu u BiH moraju se održati.

Rusija i Kina protiv obraćanja visokog predstavnika

Usmenom obraćanju visokog predstavnika za BiH Vijeću sigurnosti UN-a usprotivile su se Rusija i Kina jer ga ne smatraju legitimnim predstavnikom međunarodne zajednice. Svejedno, dvije države nisu pozvale na proceduralno glasovanje o tome može li Schmidt održati govor ili ne, znajući da bi ostale u manjini.

Ispred Bosne i Hercegovine Vijeću sigurnosti se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Vlasti Republike Srpske optužio je za ambicije o odcjepljenju, pokušajima da naruši integritet BiH, kazavši kako sve neustavne odluke moraju biti poništene, a secesijske aktivnosti RS sankcionirane.

Đaferović kritizirao Srbiju i Hrvatsku

Džaferović je izrazio zabrinutost zbog ubrzanog naoružavanja susjednih država, osobito Srbije koja je „uključivanjem entiteta RS u strategiju nacionalne obrane pokazala zabrinjavajuće nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“.

Kritizirao je i hrvatske vlasti zbog uplitanja reguliranje izbornog zakona BiH, posebno hrvatskog predsjednika zbog njegovih izjava da je spreman uvjetovati moguće proširenje NATO-a izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

Pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio je zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske u UN-u, Hrvoje Ćurić Horvatinčić. Kazao je kako Hrvatska pridaje važnost teritorijalnoj cjelovitosti, stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te ravnopravnosti svih građana i konstitutivnih naroda. Upozorio je na zabrinjavajuće trendove, paralizu državnih institucija, političke tenzije među konstitutivnim narodima, te rastuće centralističke i separatističke tendencije.

Hrvatski diplomat zabrinut postupcima bošnjačkih čelnika

Hrvatski je diplomat izrazio zabrinutost postupcima onih bošnjačkih političkih čelnika koji opstruiraju izbornu reformu i zloupotrebljavaju izborni proces za političku dobit, s mentalitetom „pobjednik uzima sve“.

- Izbori u BiH održavaju se ove godine, ako se želi izbjeći još jedan ciklus opterećen političkim krizama, konsenzus o izbornoj reformi mora biti postignut, kazao je.

'Sporno ponašanje Dodika'

- Svi bismo trebali biti zabrinuti ponašanjem Republike Srpske i njezinog čelnika Miodraga Dodika, poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas- Greenfield. Kazala je kako svi nacionalni čelnici u BiH imaju odgovornost zbog korupcije i nacionalizma, demokracija je jedini lijek, a izbori u listopadu moraju biti financirani. Ne spominjući imena, kritizirala je i hrvatske političare zbog „pokušaja nove teritorijalne organizacije BiH".

Ispred Rusije je govorila zamjenica stalnog predstavnika te države pri UN-u, Anna Evstigneeva.

- Ideali Daytona su kompromitirani, raste tendencija centralizacije BiH i dominacija najvećeg naroda, Bošnjaka. Neuspjeh izborne reforme govori o tome. Umjesto izabranih predstavnika institucija BiH odluke se donose u Bruxellesu, međunarodni predstavnik ima destruktivnu ulogu, a za Rusiju on je privatni građanin“, poručila je ruska diplomatkinja.

Većina članica Vijeća sigurnosti UN-a izrazila je čvrstu potporu radu visokog predstavnika za BIH, Christiana Schmidta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!