08:22 / 13.12.2018.

Autor: P.F./I.H./HRT/Hina

Rasprava o udžbenicima: Zekanović oštro na Divjak, uzvratila mu da se on služi lažnim vijestima

-

-

Foto: - / -

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić potvrdio je da su zastupnici iz kluba Milana Bandića prihvatili da se njihovi amandmani izmijene pa će poduprijeti izglasavanje zakona.
Iako je riječ tek o tehničkom zakonu saborski zastupnici imali su u četvrtak brojne primjedbe na konačni prijedlog Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, a posebno kritični bili su prema digitalizaciji škola odnosno nabavi tableta.

Uvodno izlaganje o prijedlogu zakona imala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Interes našega tima u Ministarstvu je da brinemo o učenicima, učiteljima, o zaštiti državnog budžeta i kućnog budžeta, a ekstra profit, to nije naša briga, rekla je Divjak. Poručila je i da Zakon ne nameće digitalizaciju već samo otvara mogućnost raznovrsnoj ponudi i odabiru te kako će, oni koji će htjeti, i dalje moći odabrati klasične tiskane materijale. Uvjerena je također da će i dalje okosnica nastavnog procesa biti udžbenik koji će dominantno biti u tiskanome obliku. "Kome bi se pogodovalo digitalizacijom kada će isti nakladnici koji rade tiskane, raditi i digitalne materijale, samo su neki spremniji pa su se uhvatili u koštac s četvrtom industrijskom revolucijom, a drugi su napunili skladišta knjigama, poručila je Divjak.

Nakon uvodnog izlaganja o zakonu odmah je bilo 23 replike.

Prvi je bio saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Napao je ministricu kako ne može vjerovati da je čuo od je da je protiv ex-katedra pristupa u razredu. Vi ste nas ovdje točno pola sata ex-katedra uvjeravali kako je 19. stoljeće ex-katedra, ploča, knjiga, udžbenik. Cijelo vrijeme sam imao dojam da sam na nastavi informatike: vaš pristup je 21. stoljeće - moderno društvo, informatizacija, tehnologija, napredak, medijska kultura, virtualna stvarnost, kvaliteta. govorite o kurikulu, vi zapravo govorite krivo - ne znate niti hrvatsku riječ kurikulum. Pa ja ne mogu vjerovati ministrice što vi radite. Ovo je jedan PR poduhvat vašeg ministarstva koji je očito propao. Koliko god se vi trudite da idete dalje sa PR projekto ovo jednostavno ne ide dalje, rekao je.

Kad u Saboru uvedemo drugi način rasprave gdje će biti omogućeno da imamo polemičku raspravu, diskuciju, suprotstavljenim argumentima ja ću to iskoristiti. Mislim da biste i vi trebali iskoristiti mogućnosti moderne tehnologije  da odgovore na ova pitanja koje ste sada postavljali nađete, a ne da se služite lažnim vijestima ili poluinformacijama, odgovorila mu je, između ostalog, Divjak.


Zbog ovog prijedloga zakona o udžbenicima proteklih tjedana žestoko 'iskrilo' u vladajućoj koaliciji. Oporba resornu ministricu Blaženku Divjak proziva da ima pristup Marije Antoanete, "na trošnu kuću postavlja novu fasadu" te "svodi obrazovanje na kilograme", a ona priznaje kako je imala "dosta upozorenja da zakon ne treba dirati jer ima previše interesa vezanih za njega".

Mostovac Ante Pranjić mišljenja je kako "na trošnu kuću postavljamo novu fasadu upozoravajući na veliku razlika između urbanih i ruralnih područja.

Njegov stranački kolega Miro Bulj pozvao je Divjak da pogleda u kakvom je stanju većina hrvatskih škola. "Dvije trećine hrvatskih škola su kao u srednjem vijeku, 2.700 manje srednjoškolaca, sedam škola je ugašeno, nije sve u svjetlima adventskim Grada Zagreba. Djeca u dvije trećine Hrvatske nemaju nikakve uvjete, a vi pričate o nečemu što bi se moglo dogoditi kao u slučaju razdjelnici, navodio je Bulj.

Prozivana ministrica uzvratila je kako aktualna Vlada ulaže u opremanje škola više nego se to radilo ranije, no i dodala da je svjesna uvjeta u kojima škole rade. "Imam učenika koji doma nema ni struje, i tablet u školi mu je jedini pogled u svijet, rekla je ministrica Divjak.

"Cijela slika Vašeg pristupa je ona Marije Antoanete 'neka jedu kolače', komentirala je SDP-ova Sabina Glasovac navedeni primjer. Ministricu je također pozvala da Hrvatsku uvede u 21. stoljeće tako da popravi krovove na školama, podigne plaće učiteljima.

"Žalosti me da kao bivša pomoćnica ministra tu temu ne razumijete. Škole su u nadležnosti osnivača, a mi ćemo se truditi da maksimalno pomognemo gdje je potrebno, uzvratila joj je Divjak.

SDP-ov Željko Jovanović pozvao je Divjak da osnuje antikorupcijski tim u kojem će biti svi nakladnici koji će pratiti proces i dokazati da nema korupcije i nedozvoljenih aktivnosti. "Planiramo pratiti proces odabira, jasno je da taj odabir treba biti slobodan, a ne da se nekome pogoduje", odgovorila je Divjak.

Zastupnici iz kluba Milana Bandića na njega su podnijeli amandmane, kojima traže osiguravanje besplatnih udžbenika, i prijetili da ga neće poduprijeti ako se amandmani ne prihvate.

No nakon sastanka koalicijskih partnera šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić potvrdio je da su prihvatili da se njihovi amandmani izmijene pa će poduprijeti izglasavanje zakona. Vlada će donijeti uredbu o korištenju udžbenika.

Djeca će umjesto u udžbenike gledati u tablete i za to će porezni obveznici platiti pola milijarde kuna dok, s druge strane, škole nemaju tehničke uvjete, dvorane za tjelesni, fotokopirni papir, kazala je Sonja Čikotić (Klub Mosta) kritizirajući digitalizaciju. "Koliko je uopće djeci zbog razvitka njihovih grafomotoričkih sposobnosti prikladno da se od prvog razreda osnovne škole susreću i rade na tabletima. Radne bilježnice u koje trebaju pisati odgovore, crtati na karti i slično, više nisu obvezne nego će umjesto toga zadatke rješavati povlačenjem prstića po tabletu", rekla je.

Branko Hrg (Klub zastupnika HDS, HSLS, HDSSB) pozivajući se na primjer Francuske koja uvodi zabranu mobitela i tableta do 6. razreda osnovne škole najavio je amandman kojim će uvjetovati podršku zakonu da se tableti ne uvode prije 6. razreda osnovne škole. "Zar stvarno trebamo legalizirati takvu ovisnost u osnovnim školama? Zar nam stvarno treba da djecu učimo da samo vuku prstiće po ekranu, da biše ne znaju ni primiti olovku, da im se ne razvijaju motoričke sposobnosti, da postanu neka vesta robota?", pita Hrg upozoravajući na ovisnosti o mobitelima i računalima.

Vesna Bedeković (HDZ) kazala je kako treba vidjeti što će praksa pokazati. "Svjesni smo činjenice da živimo u 21. stoljeću i da živimo u društvu snažno obilježenom digitalizacijom", istaknula je i dodala kako digitalizacija škola mora biti dobro pripremljena, strukturirana, ne smije se lomiti preko koljena za skupljanje političkih bodova i biti na uštrb materijalnih uvjeta škola.

Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) propituje krije li se iza digitalizacije i informatizacije nešto drugo, mogućnost za manipulacije i pogodovanje obzirom da će se elektronički sadržaji moći mijenjati bez propisane procedure svake godine. Upozorava i na nejednaku pokrivenost internetom te poručuje da se "ovakvim zakonom produbljuje jaz u dostupnosti obrazovanja i upravo zato smo dali amandman da udžbenici za osnovnu školu budu na teret državnog proračuna".

Neka Vlada kupi udžbenike ali neka prije toga osnivači škola pošalju izvješće Vladi koliko novca izdvajaju za školstvo, predložio je Tomislav Žagar (Klub neovisnih zastupnika) koji smatra da je besmisleno da Vlada kupuje udžbenike za gradove i općine koje ne žele ulagati u školstvo.

Vesna Pusić (Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a ) nije imala primjedbe na tekst zakona već na ono čega nema u zakonu a to je, kako je kazala, koncept sadržaja u udžbenicima odnosno kurikularna reforma. "Prvo definiranje alata a onda tek sadržaja opasan je pristup", ocijenila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!