12:43 / 22.05.2021.

Autor: Hrvatski radio

Oštra rasprava Škore i Tomaševića u vezi s financiranjem

Miroslav Škoro, Tomislav Tomašević

Miroslav Škoro, Tomislav Tomašević

Foto: Bruno Fantulin, Damjan Tadic / Pixsell, Cropix

Kandidati za zagrebačkoga gradonačelnika u drugom izbornom krugu, Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro, održali su konferencije za novinare.

Novac i financiranje kampanje, kao i financiranje od grada u proteklom razdoblju, ponovno su bili jedna od tema o kojima se oštro raspravljalo.

Škoro, kaže, želi saznati što se događalo na relaciji između donatora i novaca i Instituta za političku ekologiju.

- U nekih 4-5 godina ušlo je 12 milijuna kuna, od čega je četvero, ili najviše petero zaposlenih "posisalo" nekih 60%. Evidentno je da je jedan dio novca koji je trebao biti upotrijebljen u ovo za što se ti ljudi zalažu, otišlo u njihove džepove. Dakle, novci koji su mogli biti iskorišteni za poboljšanje standarda, socijalne transfere, za ljudska prava u krajnjoj liniji su završili u njihovim džepovima, jer su dobili plaće i dobili su putne troškove, rekao je Miroslav Škoro.

- Ja osobno nisam ništa dobio, odgovara Tomislav Tomašević.

- Bio sam predsjednik Udruge koja se zove Zelena akcija, koja je najveća udruga za zaštitu okoliša i koja je vodila najveće prosvjede protiv modela upravljanja gradonačelnika Bandića. Aktivizam je nešto što radite za opće dobro. Mi smo plaćeni za projekte, a projekti imaju točno određene aktivnosti i novac mora biti namjenski potrošen, dodao je Tomašević.

Škoro: Mislio sam na cijene ulaznica za sponzore, a ne građane 

Miroslav Škoro
pojasnio je u subotu svoju izjavu o tome kako će se cijenama ulaznica od tisuću i više tisuća kuna financirati izgradnja novog stadiona na Maksimiru, objasnivši da bi to bila cijena za sponzore. Škoro je, pritom, u priopćenju, optužio pojedine i jasno opredijeljene medije što su s njegove današnje konferencije za medije izvukli sporednu temu - izgradnje Dinamovog stadiona.

Škoro je jutros, odgovarajući na upit novinara o zagrebačkom sportu, kazao kako bi, ako postane gradonačelnik, izgradio novi nogometni stadion. U odgovoru je, između ostaloga, spomenuo da bi se izgradnja financirala i visokim cijenama ulaznica.

- Ako se napravi nogometna utakmica Dinama i nekoga, i stavite kartu 1000 kuna pa tu ćemo već stvoriti milijun kuna. Pa igrat ćemo mi i staviti kartu 8000 kuna, građani će doći. Ali netko treba izaći s tim idejama. Sve će biti postavljeno drastično drugačije, poručio je jutros Škoro. Sad pojašnjava da je pritom mislio na cijene karata za sponzore, a ne na građane i navijače, te dodaje da bi po njegovom mišljenju, cijene za građane trebale biti i jeftinije nego sada, iako to nije spomenuo u toj izjavi.

Tomašević: Ako ne mogu izdržati ovakve napade bolje da se niti ne kandidiram

U zagrebačkoj četvrti Stenjevec Tomislav Tomašević predstavio je svoj plan za sport. Ulaganje u sportsku infrastrukturu, školski i amaterski sport u fokusu je njegova programa. Optužbe protukandidata ga ne zabrinjavaju.

- Ja se kandidiram za gradonačelnika Zagreba i uvjeren sam da ću to biti. Ako ne mogu izdržati ovakve napade sljedećih tjedan dana, bolje da se niti ne kandidiram. Jer ono što nas čeka sljedeće 4 godine će biti planina problema, pritisaka i razrješavanja interesne klike koja je zarobila ovaj grad, poručio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!