09:44 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Rasprava u Saboru - uvesti red u upravljanje državnom imovinom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Reda u upravljanju državnom imovinom nužno treba napraviti, složili su se vladajući i oporba tijekom saborske rasprave. No - zamjerke na prijedlog zakona nisu izostale.
Sabor je raspravljao o prijedlogu Zakona o upravljanju državnom imovinom koji bi trebao zaštititi i aktivirati tu imovinu. U kakvom je ona stanju ministar Goran Marić je opisao riječima 'zapuštenost, bizantizam, rasipništvo, potpuno bezvlašće, kaos'. Nema ugovora, nije bilo fakturiranja, tamo gdje se fakturiralo nije bilo naplaćivanja, na tisuće bespravnih korisnika i na stotine protupravnih korisnika, rekao je.

Prijedlogom novog zakona o upravljanju državnom imovinom predviđeno je da ministar državne imovine donosi odluke o raspolaganju dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa, nekretninama te pokretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih do milijun kuna, dok u ostalim  slučajevima odluku donosi Vlada.

Ministar državne imovine Goran Marić je kazao je da je prijedlog zakona u prvom redu usmjeren na zaštitu i aktivaciju državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti. Radi se o 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova, više tisuća stanova, garaža i dr. Sve je to potkrijepio primjerom od Ban centra, gdje je jedan poslovni prostor od 125 m2 u srcu Zagreba godinama bio prazan, a poslije je utvrđeno da ga je susjed spojio sa svojim stanom probivši zid.Tomislav Panenić (Most) upozorio je, među ostalim, da registri nekretnina moraju biti javni. Ministar Marić najavio je da je evidencija Ministarstva državne imovine javna i takva će ostati dok je on minisar. Zakon bi trebao omogućiti i uređenje desetljećima zapuštenih hotela, poduzeća iz bivše države kroz dugogodišnji zakup, no to bi se, kako je upozorio SDP-ov zastupnik Joško Klisović, moglo odraziti na odnose sa susjednim državama. Nezavisni Vlaho Orepić upozorio je na primjerice 17 zapuštenih odmarališta samo u mjestu Gradac. Izrazio je želju da predloženi zakon koji je u Saboru u drugom čitanju ne pogoduje nekorektnom stjecanju vlasništva nad takvom imovinom.

"Ovim zakonom se uopće ne zadire u vlasničke odnose, postoji samo izbor - ostaviti ovako ili to riješiti na ovakav način", odgovorio je ministar Marić. Dodao je kako nas - kad je riječ o imovini Republike Hrvatske na području bivših republika - nitko čak nije ni pitao o vlasništvu. Prijedlog je, dodao je, da se stavi u funkciju, a ne da se rješava pitanje vlasništva. Kad su u pitanju nekretnine, prijedlog novog zakona predviđa i zabranu podzakupa i podnajma. Kad je riječ o trgovačkim društvima u vlasništvu države, mjerodavna ministarstva izravno će Vladi predlagati i članove njihovih uprava i nadzornih odbora.

Prije rasprave o tome Sabor je odredio stanku jer ju je zatražilo nekoliko zastupnika. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!