12:22 / 07.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Rast BDP-a u četvrtom tromjesečju 2,9 posto?

Pixabay

Pixabay

Foto: - / -

CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.
Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa za listopad očekuju da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2017. mogla iznositi 2,9 posto, što je nešto više nego u tromjesečje prije kada je rast iznosio 2,8 posto.

"U listopadu 2018. CEIZ indeks ostvario je blagi pad od 0,09 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je u odnosu na rujan 2018. indeks ostvario rast od 0,19 indeksnih bodova. CEIZ ujedno bilježi blago povećanje vrijednosti u odnosu na vrijednosti ostvarene u trećem tromjesečju 2018. sugerirajući tako blago ubrzavanje ekonomske aktivnosti na samom početku četvrtog tromjesečja", navodi se u priopćenju EIZ-a objavljenom u ponedjeljak.

Analitičari EIZ-a pritom napominju kako se viša vrijednost indeksa u listopadu ponajviše može zahvaliti povećanju prihoda državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV), većem obujmu trgovine u maloprodaji te većem broju noćenja turista.

Dodaju da bi rast vrijednosti CEIZ indeksa bio i veći da u listopadu nije došlo do četvrtog uzastopnog smanjenja obujma industrijske proizvodnje na međumjesečnoj razini.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,9 posto, što je nešto veća godišnja stopa rasta BDP-a u odnosu na treće tromjesečje 2018. kada je BDP zabilježio rast od 2,8 posto", navodi se u priopćenju EIZ-a, uz napomenu da će točnija procjena rasta realnog BDP-a u zadnjem tromjesečju prošle godine biti dostupna kada budu dostupni podaci za studeni i prosinac.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući tako preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!