Rast plaća u Holdingu platit će i građani

02.02.2023.

19:30

Autor: HTV/IMS/Josip Gavranović/E.P.C.

Rast plaća u Zagrebačkom holdingu i cijene usluga

Rast plaća u Zagrebačkom holdingu i cijene usluga

Foto: HTV / HRT

Još nije službeno potvrđeno, no čini se da će povećanje materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga stajati oko 30 milijuna eura. Rast plaća u Holdingu financirat će i građani, najvjerojatnije povećanjem cijene pojedinih usluga. Gradonačelnik zasad nije precizirao kojih, no u javnosti se najviše spominju cijene ZET-a, parkiranja i Čistoće.


Parkiranje će možda prvo poskupjeti


Sve je vjerojatnije, iako za to još nema potvrde, da bi najprije moglo poskupjeti parkiranje u gradu. O tome se nije raspravljalo na sastancima, ali većina smatra da je parkiranje u gradu zapravo luksuz. 


- Ne kažem da treba poskupjeti, možda nešto treba promijeniti, ali činjenica je, kada trgovac nešto prodaje i kada vidi da to ide dobro, digne cijenu, rekao je Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga.


Budući kolektivni ugovor obuhvatit će više od 4700 radnika Holdinga. Za sistematizaciju je osigurano 60 milijuna kuna iz rezervi Holdinga koji je godinu završio u suficitu. 


Zagrebački HDZ ne vidi razlog za poskupljenja


- Ja bih ga također podsjetio kako raspolaže s najvećim prirezom od 18 posto. Podsjetio bih ga na to da je Vlada RH subvencionirala cijenu energenata, koji su zahvaljujući tomu 3-5 puta jeftiniji, ne samo za građane Zagreba, nego i u konačnici za Holding, s 8,5 milijardi kuna, dakle više od milijardu eura, poručuje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mislav Herman


Poskupljenje je za većinu ekonomskih stručnjaka prihvatljivo, uz uvjet da je i usluga na razini.


No trenutačna je situacija drukčija. Građanima najviše smeta to što sve više cijene ne prati rast plaća i mirovina.


-  Što reći uopće, ljudi nemaju što jesti, a oni dižu cijene, kaže prolaznica ispred Zagrebačkog holdinga. 


- Ako mi nećemo dati doprinos, ja ne vidim razloga da ne, cijene naravno da su visoke, a moramo, a što se mora, nije teško, kaže druga. 


Dio novca mogao bi se namaknuti iz poskupljenja karte gradskog prijevoza, a možda i više fiksne cijene odvoza otpada. No to se još neće dogoditi jer se ne zna ni konačna cijena troškova, moglo se čuti još jučer. 


- Ovog časa, dakle, nemoguće je reći o kojem se konkretno ukupnom iznosu radi pa je onda i nemoguće reći, naravno sasvim precizno, na koje sve načine ćemo nadomjestiti odnosno osigurati taj potreban iznos, izjavio je Damir Bakić (Možemo!).


Racionalizacija poslova čeka Upravu Holdinga, iako je gradonačelnik trogodišnjim ugovorom dobio socijalni mir i sigurno bolju poziciju kod banaka u budućim zaduživanjima. 


- Grad još treba riješiti svoje upravljanje novcem, znači, ti tehnomenadžeri nisu baš previše uspješni u tome. Morali bi se ili oni popraviti ili promijeniti način razmišljanja. Ako to ne naprave, morat će promijeniti njih, ustvrdio je Darko Kleinberger iz Nezavisnog sindikata Zagrebparkinga. 


Nagađanjima će uskoro doći kraj jer se očekuje sastanak gradonačelnika i koalicijskih partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!