Raste broj goveda uginulih od antraksa u Lonjskom polju

18.07.2022.

11:34

Autor: Vijesti/Studio 4/IMS/I.Z./D.M./HRT

Iz Lonjskog polja javio se Adrijan Vucić

Iz Lonjskog polja javio se Adrijan Vucić

Foto: HTV / HRT

Raste broj goveda uginulih od bedrenice u Lonjskom polju, a povećao se i broj oboljelih stanovnika - sada ih je ukupno osam. U vatrogasnom domu u Osekovu liječnici su pregledali sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama, a sutra počinje cijepljenje stoke. Kako bi se spriječilo širenje zaraze u parku prirode, ograničeno je kretanje ljudi i vozila. Pretpostavlja se da su se životinje zarazile na pojilištima jer su spore antraksa dospjele u podzemne vode pomicanjem tokova nakon potresa. Obrada kontakata oboljelih može se usporediti s onom kod zaraze koronavirusom.

- Ne jave se svi kontakti, odnosno svi koji su radili s tom stokom na vrijeme. To je taj problem, kojeg ćemo još imati. Na cijelom području Lonjskog polja potrebno je što prije cijepiti svu stoku protiv antraksa, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić

" Broj zaraženih i uginulih goveda sve veći"

Adrijan Vucić
javio se sa terena u emisiju Studio 4 i kazao kako su mu građani u razgovoru potvrdili da je broj zaraženih i uginulih goveda sve veći. Službe su na terenu i radi se na procjepljivanju goveda kako šteta ne bi bila još veća te kako bi se zaštitili i životi ljudi.  

Čovjek se može zaraziti kroz kožu, nakon konzumiranja zaražene hrane ili udisanjem spora, pa tako nastaju kožni oblik koji je najčešći, plućni antraks ili crijevni oblik antraksa. Zaraziti se može i preko svih proizvoda, prerađevina i materijala dobivenih od zaraženih životinja (meso, mlijeko, vuna, koža...). 

Simptomi i liječenje


Kod udisanja spora antraksa početni simptomi mogu nalikovati gripi, no nakon nekoliko dana opće stanje se naglo pogoršava, javljaju se problemi s disanjem, izljev u plućima, a vrlo brzo šok i gubitak svijesti.

Antraks se smatra idealnim bio-oružjem jer nije dokazan prijenos s čovjeka na čovjeka, već se zarazi samo osoba koja je bila izložena sporama. Liječenje se provodi antibioticima, a traje obično 7 do 14 dana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!