19:02 / 21.08.2021.

Autor: Dajana Šošić/T.V./Dnevnik/HRT

Raste broj novozaraženih, sve snažniji pritisak na zdravstveni sustav

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Davor Puklavec/Željko Lukunić/Damir Spehar / PIXSELL

S 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, epidemiološka slika naše zemlje nastavlja se pogoršavati - u odnosu na prošlu subotu zaraženih je 37 i pol posto više. Virus je uzeo još tri žrtve, a očit je i rast broja hospitaliziranih zbog Covida. U bolnicama je 258 pacijenata i sve je više onih s težom kliničkom slikom.


I danas velik broj - 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kao i proteklih dana, najviše je novooboljelih u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Sad ćemo vjerojatno imati jer je vikend nešto manje brojke, a sljedeći tjedan oko 500 slučajeva u danu, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Iva Pavić Šimetin.

S pogoršanjem epidemiološke slike pojačava se pritisak na zdravstveni sustav. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" raste broj hospitaliziranih zbog COVID-a, trenutačno ih je 49.

- Klinička slika varira od najblažih do najtežih slučajeva, nemamo niti jedno dijete, ostali pacijenti su svih životnih dobi, kaže Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević .

Zagreb i obala u četvrtak su ostali u narančastom, pridružila im se sjeverna regija. No unutar nje - još se zeleni Varaždin.

- Da ostanemo zeleni trebamo se odgovorno ponašati jer je granica iz zelene u narančasto stvarno jako tanka, poručuje Katica Čusak Adamić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Građane se poziva na cijepljenje. U Šibensko-kninskoj županiji organizirana su četiri punkta.

Naveliko traju i pripreme za novu školsku godinu koja počinje pod epidemiološkim mjerama.

- Škola počinje 6. rujna u učionicima, mjere će biti slične prošlogodišnjima.  Više od 50 posto nastavnika je cijepljeno, malo učenika je cijepljeno, a s druge strane imamo nove sojeve među kojima je dominantan delta-soj koji je zarazniji, brže se širi i uzrokuje težu kliničku siku, rekla je Pavić Šimetin.

Epidemiolozi pozivaju na cijepljenje, oprez i poštovanje mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!