16:51 / 23.03.2022.

Autor: M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Raste broj zaraženih gripom

Raste broj zaraženih gripom

Raste broj zaraženih gripom

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Broj novozaraženih koronavirusom je u padu u odnosu na tjedan dana prije - 2077 je novih slučajeva zaraze, a preminulo je 13 osoba. S druge strane raste broj zaraženih gripom. Prošloga tjedna zabilježeno je rekordnih 355 novooboljelih, a ovosezonska gripa odnijela je u Hrvatskoj i jedan život, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Istovremeno je od gripe i COVID-a, tzv. flurone, oboljelo  25 ljudi. 

- S obzirom da je vrijeme respiratornih infekcija, brojke su za očekivati. Kod gripe simptomi počinju naglo, visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Kod korone je to jako šarolika klinička slika od asimptomatskih, blagih simptoima do nažalost teških simptoma koji zahtijevaju hospitalizaciju, rekla je Dijana Mayer, dr. med./epidemiologinja HZJZ-a.

Za razliku od prošle godine, kada uopće nije bilo gripe u Hrvatskoj, u ožujku ove godine evidentira se sve više slučajeva, a do sada je detektirano i 25 slučajeva tzv. flurone, kombinacije infekcija gripe i COVID-a.

Zabilježen je i jedan smrtni slučaj nakon zaraze virusom gripe i to na samom početku sezone u listopadu prošle godine.

HZJZ-u su do sada prijavljena i 192 slučaja hospitalizacije zaraženih, izjavila je epidemiologinja Mayer.

U Nacionalnom referentnom labratoriju za gripu, virus gripe je od početka sezone potvrđen u ukupno 1358 uzoraka, od kojih je najveći broj (355) potvrđen u 11. tjednu (14. - 20. ožujka). U cirkulaciji dominira virus gripe A, i to H3N2 koji čini 96,6 posto svih tipiziranih uzoraka. Riječ je o soju koji je bio sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2021/2022.

Mayer kaže da je pojava tipa B virusa gripe ove sezone samo sporadična te nije uopće dokazan u laboratorijima.

U Šibensko-kninskoj županiji prijavljeno je najviše zaraženih, 296. Imaju i viška cjepiva.

- Ove godine protiv gripe nije baš bio veliki odaziv, manje nego što smo očekivali tako da je nešto cjepiva i ostalo upravo zahvaljujući tome što lani nije ni bilo detektirano oboljelih od gripe, rekla je Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

U Krapinsko-zagorskoj županiji do sada je oboljelo 227 ljudi.

- Trenutno nam se obraća većinom mlađa populacija, do nekih 45 godina u našoj ambulanti. Unatoč tome u većem su riziku stariji pacijenti i pacijenti koji boluju od drugih kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije ili nekih drugih kronačnih zbivanja, rekao je Luka Minarik, dr. med./liječnik opće medicine, Dom zdravlja Krapina.

Većina oboljelih nije cijepljena. 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo očekuju da će broj zaraza virusom gripe rasti i u sljedeća dva tjedna, a nakon toga očekuju pad s obzirom na toplije vrijeme i sezonsku pojavnost infekcije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!