14:43 / 23.04.2020.

Autor: Andrijana Gregur, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Raste broj zaraženih u domu u Koprivnici

-

-

Foto: - / -

Doznajemo da je uz četevero štićenika obolio i još jedan djelatnik doma.
U Koprivnici je porastao broj oboljelih u Domu za starije i nemoćne. Danas ih je još 5 - četiri štićenika i jedan djelatnik, a još se čekaju i rezultati ostalih briseva, pa broj zaraženih vjerojatno nije konačan.

Svi štićenici Doma za stare u Koprivnici koji su jučer bili pozitivni na koronavirus, hospitalizirani su u Općoj bolnici u Koprivnici, zajedno sa još četvero štićenika čije je zdravstveno stanje upućivalo na moguću zarazu. Nije nam potvređeno jesu li nalazi baš tih štićenika danas pozitivni. Doznajemo da je uz četevero štićenika obolio i još jedan djelatnik doma.

- U ovom času u izolaciji na COVID odjelu nalazi se 29 pacijenata koji su pozitivni. Što se tiče jučerašnje situacije s domom jučer je zaprimljeno 17 osoba za stare u Koprivnici, kaže ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić. Očekuje se da će zaraženih biti još.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kaće kako je u tijeku uzimanje obrisaka iz stacionara 1 i stacionara 3. Ti nalazi stići će sutra. U tijeku su i sve preventivne radnje kako bi se situacija stavila pod kontrolu, dodaje.

U Domu za stare u Koprivnici poduzimaju se sve propisane mjere nacionalnog stožera. Unatrag dva mjeseca zabranje su posjete štićenicima, a oni nisu smjeli dom napuštati. Od prve je zaraze prošlo dva tjedna. Pretpostavlja se da je virus unio zaposlenik. 
 
- Dezinficirali smo sve sobe, stacionar koji je u nemiloj situaciji dezinficirali smo kompletno i danas ćemo prema prispjelim nalazima praviti novi raspored korisnika u sobe, tvrdi ravnateljica Doma Vesna Križan.

Za sad nema potrebe za evakuacijom svih štićenika, procijenjuju epidemiolozi. Do sad je na koronavirus testirano 130 od 340 štićenika i zaposlenika Doma za stare. Troje njih sa težim simptomima na liječenju su u Zagrebu. Ukupno je u Koprivničko-križevačkoj županiji 54 zaraženih.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!