13:23 / 07.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Raste broj žena na upravljačkim pozicijama, ali teže napreduju

-

-

Foto: - / -

Trenutačno je u upravama hrvatskih državnih kompanija 5,3 posto žena, dok u onima izlistanim na Zagrebačkoj burzi raste, no i dalje je niži od 19 posto.
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i konzultantska kuća Deloitte predstavile su rezultate istraživanja Žene u poslovnom svijetu koje je pokazalo da je ženama i dalje teže napredovati nego muškarcima, ali da broj žena na upravljačkim pozicijama ipak polako, ali sigurno raste.

Istraživanje je provedeno na 186 ispitanika na rukovodećim pozicijama u tvrtkama od kojih je 117 žena, tijekom zadnja tri mjeseca 2018. godine.

Trenutačno je u upravama hrvatskih državnih kompanija 5,3 posto žena, dok u onima izlistanim na Zagrebačkoj burzi raste, no i dalje je niži od 19 posto.

Na pitanje koja su obilježja muškaraca i žena na izvršnim pozicijama, od 11 ponuđenih za sedam osobina su ispitanici rekli da su podjednaka karakteristika oba spola. Međutim, 81,2 posto ispitanika smatra da žene imaju sposobnost istovremenog obavljanja više zadataka, 53,7 posto smatra da su žene angažiranije, a 53 posto smatra da su iskrenije.Oko 88 posto ispitanika ne slaže se da odgajanje djece, uloga majke i direktorska pozicija nije moguća kombinacija, dok se 36 posto slaže s tim da se ženu obično smatra podređenim članom uprave. Također, 32,8 posto ispitanika smatra da ženama treba više ohrabrenja da preuzmu pozicije člana uprave za razliku od muškaraca.

U istraživanju je ponuđeno devet konkretnih mjera kojima bi se mogao povećati broj žena na upravljačkim pozicijama. Gotovo 61 posto ispitanika smatra da se ženama trebaju omogućiti fleksibilni radni uvjeti, dok nešto manje od 60 posto zalaže za sisteme vrednovanja zaposlenih koji neutraliziraju roditeljske dopuste.

Gotovo 58 posto sudionika smatra da su za povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama potrebni programi koji balansiraju posao i obiteljski život, dok 51 posto anketiranih smatra da je potreban mentorski rad iskusnih članova uprave s talentima tvrtki.

Kao najveće zapreke u napredovanju u poslovnom svijetu 50 posto ispitanika smatra da se za to može okriviti nezainteresiranost nadređenih za promjenu, a nešto manje, odnosno 41,4 posto smatra da je najveća zapreka davanje prilika podobnima za što je partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i voditeljica SheXO kluba Helena Schmidt rekla da je to ipak možda rezultat okružja i ukupne klime u društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!