16:32 / 08.09.2021.

Autor: Anamarija Škoić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Raste komunalna naknada u Šibeniku, a neke ulice su bez asfalta

Raste komunalna naknada u Šibeniku, a neke ulice su bez asfalta

Raste komunalna naknada u Šibeniku, a neke ulice su bez asfalta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udar na džepove Šibenčana, poskupljuje komunalna naknada. Vrijednost boda za obračun povećava se na 70 lipa, što za stan od 50 metara četvornih, u prvoj zoni znači i 132 kune veći račun na godišnjoj razini. Pored toga, kada tu odluku usvoji gradsko vijeće - poskupjet će i komunalni doprinos.

Veći računi građane ne iznenađuju.


- Ne može ništa udariti moj budžet, jer je on udaren davno. Ja sam vam umirovljenik sa 720 kuna mirovine, rekao je Milan Bosnić, Šibenik.


- A što imam komentirati. To svak zna da nema ni plaće, sve se diže, 20 kuna je kila pomidora!, kaže Vinka, Šibenik.


- Ništa čudno! Komunalna naknada ka i uvijek prati ostale - povećanja cijena i to ide, komentira Dane Knežević, Šibenik.


Povećanje je nužnost, jer skuplji su i troškovi izgradnje i održavanja. Šibenik je administrativno veliki grad, 5 i pol puta veći od Splita - s velikim brojem mjesnih odbora i četvrti.    


- Kad radimo planove proračuna za narednu godinu oni dostavljaju svoje zahtjeve, i kad to se sve stavi na papir mi dođemo do zaključka da jako mali dio u konačnici možemo ispuniti tih zahtjeva, objašnjava Ante Nakić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Šibenika.


Najveći udar na proračun, osjetit će kućanstva u Zablaću i Brodarici. Prelaze u prvu zonu naplate, nakon što je ondje izgrađena kanalizacijska mreža.  


- Zadovoljan jesam, ali malo je cijena visoka, ja sada za cijelu kuću imam toga plaćati puno, kaže Ante Curavić, Brodarica.


Zadovoljstvo građana komunalnim uređenjem ovisi o adresi stanovanja.  


- Uz pomoć Europske unije mi uspijevamo povući novce i uložiti, sad je drugo pitanje je li to baš na pravom mjestu, priča Dane.


- Nema nogostupa, nema ništa, a mi smo kao Šibenik to nije vidjelo Šibenika, podijelio je Milan.


Složili bi se s tom izjavom stanovnici ovih gradskih ulica. Prašinu bi napokon trebao zamijeniti - asfalt.


- Do kraja godine bi trebali dobiti lokacijsku dozvolu za tu treću os, tako da možda već i krajem ove godine za ove dvije osi raspišemo natječaj za radove, a definitivno ćemo onda to u sljedećoj godini i dovršavati, najavio je Nakić.


Novac će namaknuti zahvaljujući povećanju prihoda od komunalne naknade. Iako će iznosi svih računa za taj namet dogodine upola porasti, gradskoj upravi tijekom javne rasprave nije adresirana ni jedna pritužba zbog najavljenog poskupljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!