Raste pritisak na bolnički sustav u Slavoniji

31.10.2020.

18:27

Autor: Stela Sep/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Na području Osječko-baranjske županije više je od 200 novih slučajeva zaraze. I u Slavoniji je pritisak na bolnički sustav sve veći, broj hospitaliziranih u osječkom je KBC-u u kratko vrijeme udvostručen.
Na području Osječko-baranjske županije više je od 200 novih slučajeva zaraze. I u Slavoniji je pritisak na bolnički sustav sve veći, broj hospitaliziranih u osječkom je KBC-u u kratko vrijeme udvostručen.

➡️ 2769 novih slučajeva, 15 osoba preminulo
➡️ Do ponedjeljka će KB Dubrava postati COVID bolnica

Osječki Klinički bolnički centar u najvišem je stupnju mobilizacije jer je popunjeno više od 60% kapaciteta za COVID bolesnike. U ovom trentuku raspolažu s više od 200 slobodnih kreveta, od idućeg tjedna 220, no mobilizirane su i ostale slavonske bolnice, među njima i Opća županijska bolnica u Našicama koja je postala Covid bolnica za Osječko-baranjsku županiju, čiji je maksimalni kapacitet 150 kreveta.

Zasad, nije upitno funkcioniranje osječkog KBC-a, svi odjeli rade normalno s djelomice reduciranim krevetnim kapacitetom. No, nastavi li rasti broj zaraženih i popune li se svi bolnički kapaciteti, sljedeći scenarij i krajnja linija obrane su dvorane, u Osijeku sportska dvorana Gradski vrt  koja može poslužiti za simptomatsko liječenje, ali nije primjerena za zbrinjavanje bolesnika s upalom pluća. Upravo ti, najteži bolesnici liječe se u Respiracijskom centru KBC-a Osijek.

Zbog vrtoglavog rasta novooboljelih, do srca osječkog KBC-a - Respiracijskog centra, ne može nitko. Osim onih na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

- Nama sve više i više dolazi bolesnih, sve je teže situacije unutra, kaže Dean Kušnjev, medicinski tehničar, Respiracijski centar KBC-a Osijek.

I sve se teže nose s agonijom oboljelih, koju mnogi ne shvaćaju.

- Nisu vidjeli kad čovjek ostaje bez zraka, kad se počne gušiti, kad ga ti intubiraš, skačeš po njemu, reanimiraš ga i na kraju ne uspiješ, objašnjava. 

Jer tu dolaze najteži kovid-bolesnici iz 5 istočnih županija. Respiratora je dovoljno.

- Možemo više od 50 bolesnika staviti, ako postoji potreba za primjenu respiratora. U ovom trenutku mi to možemo u vrlo kratko vrijeme aktivirati. Za sada nemamo takvu potrebu, ističe prof. dr. sc Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, KBC Osijek.

Iako se oni malo lakši bolesnici liječe u svih 9 slavonskih bolnica, odlukom da Opća županijska bolnica u Našicama postane covid centar, povećani su kapaciteti.

- Nama će biti lakše, pogotovo našoj Klinici za infekotlogiju koja je puna. Mi imamo, ovisi o danima, i preko 80 pacijenata koji dođu zbog sumnje na covid infekciju, kaže doc. dr. sc Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

A uzorci za testiranje na kovid neprestalno stižu. Mikrobiolozi ne staju. Crvena krivulja, koja predstavlja broj pozitivnih, samo raste. A rezultat se  čeka najviše 48 sati.

- Proporcionalno ima i više simptomatskih bolesnika, proporcionalno ima onih teških kojima je potreban respirator.Kako epidemija napreduje,tako je i opterećenje laboratorija sve veće i veće, rekla je dr. Ivana Roksandić-Križan, Zavod za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije, KBC-a Osijek.

Baš kao i opterećenje jedinog kliničkog bolničkog centra istočno od Zagreba. 3100 zaposlenika, 580 liječnika, 1300 sestara.

- Umorna, s malom djecom, s obvezama, medicinska sestra dolazi ovdje jer je ona tu zbog bolesnika, da pomogne svojoj kolegici i da napravi za svog bolesnika sve što može, ističe mag. med. techn. Suzana Luketić, glavna sestra KBC-a Osijek.

Odolijevaju i proboju koronavirusa u svoje redove.

- Neki maksimalni broj djelatnika  koji je ispao iz stroja je 6 posto liječnika i 4,5 posto medicinskih sestara, kaže ravnatelj Zubčić. 

No bolnica  mora funkcionirati. I skrbiti o svim najtežim pacijentima s istoka zemlje, bez obzira na to o kojoj je dijagnozi riječ.

- Apeliram na sve da se pridržavaju propisanih mjera i da smanjimo opterećenje na naš zdravstveni sustav, apelirao je ravnatelj KBC-a Osijek.

Ostanimo odgovorni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!