20:25 / 16.08.2020.

Autor: Tema dana/I.B./HRT

Rastović: Ove godine manje zapljena, ali veće količine zaplijenjenih droga

-

-

Foto: - / -

U prvih sedam mjeseci ove godine u segmentu zlouporabe opojnih droga zabilježeno je oko 300 kaznenih djela manje, pad za skoro 16 posto.
U prvih sedam mjeseci ove godine u segmentu zlouporabe opojnih droga zabilježeno je oko 300 kaznenih djela manje, pad za skoro 16 posto. O tome je li to jedna od dobrih strana Covida 19 ili ima neki drugi razlog, govorio je gost Teme dana voditelj službe kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije Dražen Rastović.

-To je za nas policajce bilo očekivano. Početkom godine "lockdown", dva mjeseca je bilo ograničeno kretanje roba, ljudi, cestovnog, zračnog i ostalog prometa. Kriminalci nisu mogli krijumčariti droge, trošile su se stare zalihe, samim tim je bilo i manje zapljena. Kad su došli ljetni mjeseci, manji broj turista koji su skloni konzumaciji očekivano je doveo do manjeg broja zapljena svih vrsta droga, istaknuo je.

- Prošle godine bili smo suočeni s većim brojem stranih državljana sklonih vršenju krijumčarenja droga koji su se tima aktivnostima nastavili baviti u Hrvatskoj. Bilo je prijavljeno 30 velikih festivala elektroničke glazbe. Policija je bila prisutna na svima. Svojim aktivnostima nastojali smo suzbiti stvaranje otvorene narko-scene. I danas se u Hrvatskoj droga prodaje na prikriveni način, naglasio je.

- Ljeti mi mjesečno imamo preko 1500 zapljena droga, dok je u zimskim mjesecima tak broj smanjen na 800. Takav je trend i u svijetu. Ta karakteristika je prisutna i preko vikenda, istaknuo je.

- Mi godinama provodimo kontinuirane aktivnosti na suzbijanju zlouporabe droga. 1990. imali smo 495 zapljena svih vrsta droga, dok zadnjih godina imamo preko 11 tisuća godišnje. Taj je problem enormno narasao, rekao je.

- U Hrvatskoj se ne proizvodi droga. Osim sporadičnih slučajeva uzgoja marihuane. Da bi droga došla na hrvatsko tržište kriminalci moraju surađivati s kriminalnim grupama širom svijeta. Da bi to suzbili potrebna je intenzivna međunarodna policijska suradnja, koju provodimo, rekao je.

- Ove godine imamo manje zapljena, ali veće količine zaplijenjenih droga, rekao je.

- Prema broju liječenih ovisnika prednjači Zadar, slijedi Istra, Zagreb pa Split, Dalmatinska županija, Rijeka.

Roditeljima je poručio da kod svoje djece primijete promjene u ponašanju, slušaju sebe jer su danas mnogi ljudi zbunjeni zbog siline informacija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!