Rastu tenzije zbog istražnog povjerenstva

19:43 / 07.10.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/hrt.hr

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U moru suprotnih tvrdnji, vezano uz točku prijepora za sada ne popušta nitko - ni vladajući ni oporba.
Nastavljaju se i prijepori zbog prijedloga oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva. Nakon jučerašnje kritike premijera Plenkovića, oporbeni zastupnici žestoko uzvraćaju, dok iz redova vladajućih i dalje ista poruka -  prijedlog vjerojatno neće podržati.

Premijer Andrej Plenković jučer je bio jasan - prijedlog o istražnom povjerenstvu preširok je i nedovoljno precizan. Protuudarac je stigao iz sabornice. Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta premijera je prozvao "maherom za sastavljanje lista" nakon čega većina onih na listama završi u Remetincu.

➡️ Bauk: Teza o raskolu na dva SDP-a vrlo opasna
➡️ Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva
➡️ Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu
➡️ Otvoreno: Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo

- Pometite najprije dvorište u vašem klubu. Nemojte da moram ponovno ponavljati da u svojim redovima imate osobu koja je nepravomoćno osuđena za primanje mita, odgovorila mu je Vesna Bedeković. Minarić je potom poručio kako ga se ne može ušutkati, jer se za ovu državu borio. Predsjedavajući Furio Radin oduzeo mu je riječ nakon tri opomene.

- Kaže premijer Plenković: institucije funkcioniraju. Ova izjava mi je u rangu one "onda je svizac zamotao čokoladu", izjavila je Sandra Benčić (Možemo), a predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika ponovio je kako je prijedlog oporbe u suprotnosti sa zakonom i Ustavom te da će vladajući najvjerojatnije odbiti.

- Čudi da čujemo u javnosti i od političara da bi predsjednik Vlade, kao nositelj izvršne vlasti u Hrvatskoj, trebao biti uspoznat s izvidima koje provode tijela progomna u Republici Hrvatskoj. Dakle, to je nešto nečuveno, kazao je Branko Bačić.

Oporba tvrdi da se vladajući boje rasprave


- Ova cijela rasprava, koja je prvenstveno politička, svodi se samo na jedno pitanje - želimo li obračun s korupcijom ili, još plastičnije, što krije neznajući Andrej, kazao je Nikola Grmoja (Most). Dalija Orešković smatra da se "HDZ grdo prevario ako misli da će sa svim svojim različitim sabotažama uspjeti ušutkati oporbu".

Na prozivanja odgovorio i ministar

- Neozbiljan je taj njihov nacrt, odnosno, taj njihov prijedlog da istražno povjerenstvo se bavi određenim stvarima za koje već postoje, za koji su nadležni niz saborskih odbora. Zadnjih nekoliko mjeseci, ali i u proteklom mandatu smo pokazali da nema utjecaja na rad tih neovisnih tijela, kaže ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. U moru suprotnih tvrdnji, vezano uz točku prijepora za sada ne popušta nitko - ni vladajući ni oporba.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!