07:13 / 12.03.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Rastu vodostaji rijeka u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu; Pred stanovnicima neizvjesna noć

Poplava u Starom bordu

Poplava u Starom bordu

Foto: - / -

Kao što se i očekivalo, naglo topljenje snijega uzrokuje brzi rast vodostaja rijeka. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice.
Kao što se i očekivalo, naglo topljenje snijega uzrokuje brzi rast vodostaja rijeka. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice. U karlovačkim naseljima Logorište i Mala Švarča izlile su se Mrežnica i Korana. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske cijeli su dan postavljali box-barijere i zečje nasipe kako bi obranili kuće. Večeras je to područje obišao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U karlovačkom naselju Logorište zahvalio je na predanom radu građanima, Civilnoj zaštiti, Hrvatskoj vojsci i policiji, HGSS-u, Crvenom križu. Kuće su obranjene mnogo bolje nego prije i čini se da ih neće ugroziti najavljeni porast vodostaja, rekao je.  Dodao je da je dokumentacija za strateški projekt sustava stalne obrane od poplava spremna i da je u stalnom kontaktu s gradonačelnikom i županom.Sve četiri karlovačke rijeke kontinuirano rastu već danima. Za rijeku Koranu proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Njezin vodostaj u 23 sata iznosio je oko 753 centimetara. Rijeka Kupa tek je koji centimetar niža.

Vrhunac vodenog vala očekuje se tijekom noći, ranih jutarnjih sati. Karlovac se ovoga puta dobro pripremio. U posljednjih 10-ak dana izgrađeno je više od 3 kilometra takozvanih boks-barijera te napunjeno nekoliko desetaka tisuća vreća pijeskom za gradnju zečjih nasipa. U Karlovačkoj županiji, angažirano je 40 vojnika sa strojevima.Posljedice otapanja velikih količina snijega, najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu. U 23 sata vodostaj Une u Kostajnici bio je 445 centimetra. Uskoro bi mogao dosegnuti razinu od 450 centimetra, kada se proglašava izvanredno stanje.

Voda je ušla u šest kuća, poplavljena je i ulica, ali najgore tek dolazi. Noćas se očekuje vodeni val i onda će Hrvatsku Kostajnicu zadesiti četvrta poplava u četiri godine. Ujedno, zbog brzog otapanja velike količine snijega - odronilo se nekoliko velikih komada stijena, koji su ugrozili kuće u podnožju brda Djed u središtu grada. Zbog opasnosti od novih odrona stanari najugroženijih kuća, morali su ih privremeno napustiti.Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 48 sati. U vikend - naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu.Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva.

Pomoć se već pruža mještanima Hrvatske Kostajnice te onima koji žive u naseljima lekeničke općine. Crveni križ Hrvatske Kostajnice obilazi teren i preventivno pomaže stanovništvu - podiže pokućstvo i uklanja ostale predmete kojima bi voda mogla naštetiti te gradi zečje nasipe, izvijestio je Hrvatski crveni križ (HCK).

Stanje je ozbiljno i na području općine Lekenika, koja obuhvaća naselja Brkiševinu, Letovanić, Stari Brod, Stari Farkašić i Žažinu.

Ekipe Crvenog križa mještanima dijele vodu jer se, po najavama, očekuje veliki vodeni val pa će ta mjesta ostati odsječena, navodi se u priopćenju i dodaje kako se zato na to područje šalje i specijalni tim koji će čamcem obilaziti ugroženo stanovništvo i dostavljati mu hranu, vodu i lijekove, a po potrebi će sudjelovati i u evakuaciji ljudi.

O stanju na poplavom ugroženim područjima u Temi dana govorili su Roman Rosavec - zamjenik sisačko-moslavačkog župana, Mišo Čičak iz Hrvatskih voda te Dragan Lozančić - ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!