"Rasvjeta je nova, ali rasvjete kao da nema"

21.08.2020.

16:22

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Stanari Ilirske i Hebrangove ulice u Osijeku dobili su modernu led rasvjetu. No, zbog nje negoduju i od grada traže rješenje problema.
Građani dviju osječkih ulica nezadovoljni su jer tvrde da nova rasvjeta osvjetljava samo cestu, ali ne i nogostup pa apeliraju na gradske oce da riješe problem prije početka školske godine. Iz grada pak poručuju da je rekonstrukcija postojeće javne rasvjete nužna zbog novog zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te da će se provoditi u nekoliko faza. Projekt je vrijedan 31 milijun kuna.

Stanari Ilirske i Hebrangove ulice u Osijeku dobili su modernu led rasvjetu. No, zbog nje negoduju i od grada traže rješenje problema.

- Rasvjeta je nova, ali rasvjete kao da nema, osvijetljen je dio ceste, nogostupi, prostori ispred kuća je u mraku i nismo zadovoljni - kaže Blaženka Glaziga.

- Svjetlost ima uski mlaz i ne može od jednog kraja do drugog kraja ulice se raširiti, automobili su nam u mraku i bojimo se krađa - dodaje Goran Đelihodžić.

- Uskoro počinje i školska godina, tu će djeca ići, taj nogostup je isto zapušten jako, tu može čovjek vrlo lako slomiti nogu - naglašava Dubravko Paulini.

Gradska uprava na svojim internetskim stranicama pojašnjava da je sve u skladu s novim Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu u travnju prošle godine.

Stručnjaci koji su radili na projektnoj dokumentaciji ističu kako je u prvoj fazi prioritet kvalitetno osvijetliti prometnice te da će nakon toga uslijediti nadogradnja.

- Naravno da vi kada pokrivate samo jednu prometnicu s određenom količinom svjetiljki ne možete pokriti i pješačke staze na velikoj udaljenosti, tu će trebati dodavati nove svjetiljke, neće biti dovoljna zamjena postojećih pa da bi se sve pokrilo - objašnjava konzultant Bruno Močibov.

Posao izmjene rasvjete trajat će 10 mjeseci, a projektom će se povećati sigurnost cestovnog prometa i smanjiti svjetlosno onečišćenje.

- Negativne posljedice postojeće rasvjete su u tome što dobrim dijelom osvjetljavaju nebeski prostor, a s novom tehnologijom i propisanim normama to se sprječava - dodaje Močibov.

Stare lampe u Osijeku bit će zamijenjene s više od 11 tisuća novih led rasvjetnih tijela. Procjenjuje se da će trošak električne energije za javnu rasvjetu biti 75 posto manji nego do sada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!