18:58 / 07.04.2021.

Autor: B.A./HRT

Ratni zločini: Podignuta optužnica protiv bivših djelatnika zatvora u Dalju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, bivših djelatnika zatvora u Dalju za vrijeme takozvane Republike Srpske Krajine, zbog ratnih zločina, priopćeno je danas. Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1952., 1961. i 1970.) zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH.


Trojicu okrivljenika se tereti da su od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992. u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, i to prva dvojica okrivljenika kao čuvari, a trećeokrivljenik kao ekonom u zatvoru u Dalju; ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine; protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s civilima, nakon što su u zatvor u Dalju dovedena nezakonito uhićena šestorica civila, među kojima i oštećenik (1954.), sudjelovali u njegovom fizičkom zlostavljanju i uz to ga izlagali uvredljivim i ponižavajućim postupcima.


Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su ga prisilili da se provlači kroz uski otvor na vratima ćelije pri čemu su ga udarali, a kada se provukao natjerali su ga da se skine gol i legne na pod raširenih nogu pa su ga udarali palicom po tabanima, udarali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest. Oštećenik je zadobio ozljede zbog kojih nije mogao stajati na nogama, nakon čega su ga nakratko vratili u ćeliju pa potom izveli u dvorište gdje su mu, tereti ih se, naredili da trči i bježi pri čemu je drugookrivljenik u rukama držao pušku koju je repetirao. Kada je oštećenik zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, okrivljenici su ga zajedno udarali i odvukli natrag u ćeliju, gdje ga je trećeokrivljenik u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi što je sve kod njega ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.


Trećeokrivljenika se tereti da je od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992., u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, kao ekonom u zatvoru u Dalju ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Nakon što su u zatvor u Dalju dovedena osmorica zarobljenih pripadnika braniteljskih postrojbi, tereti ga se da je sudjelovao zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih postrojbi u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika (1965. i 1975.) te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima što je sve kod njih ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.


Nakon što ih je obojicu pripadnik paravojnih postrojbi izudarao palicom po tijelu, a oštećenika (1975.) i izuo, palicom ih je udarao po stopalima, uslijed čega su obojica izgubili svijest, a od jačine i broja udaraca zadobili tamne podljeve po cijelom tijelu. Ušao je potom u ćeliju u kojoj je bio zatvoren oštećenik (1965.) te ga je, tereti ga se, snažno ošamario tražeći da prizna da je špijun i da je to razlog dolaska na područje tzv. SAO Krajine te ispitivao o pripadnosti i sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci, što je sve kod obojice ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.


Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!