"Ratno stanje" na COVID odjelu u Dubravi

22.10.2020.

11:49

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/P.F./Hina/HRT

default error photo
U posljednja 24 sata u bolnici u Dubravi preminulo je 9 osoba. Raste broj hospitaliziranih.
Jutros je zatvoren Hitni prijam Kliničke bolnice u Dubravi. Hitni pacijenti preusmjeravaju se u druge zagrebačke bolnice, a djelatnici se skrbe samo za COVID pozitivne bolesnike. Dok je ekipa HTV-a snimala posljednje pripreme, novooboljeli su već čekali na prijam. Za njih je spremno 110 kreveta.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ U Zagrebu zaraza ušla u više domova za starije osobe    
➡️ Nova lokacija za testiranje - na Zagrebačkom velesajmu

- Svi dajemo maksimum od sebe. I preko maksimuma. S druge strane iz vanjskog svijeta imamo vrlo loš 'feedback'. Ljudi žive kao da se ništa ne dešava. Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda, priča pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KB-a Dubrava Sanja Piškor.

Sloboda je mnoge pacijente skupo stajala

- Tu dolaze pacijenti sa simptomima povišene temperature, osjećajem opće slabosti. Činjenica je da dolaze na svojim nogama. Obzirom da nam je svaki pacijent bitan, trudimo se pratiti što se dalje po prijamu dešava. Na žalost, primijetili smo u posljednja dva, tri tjedna jako brzi urušaj - koronavirus stvarno nije igra, nije zavjera, nije zezancija, upozorava glavna sestra Hitne interne Darinka Kušan.Na hitnom prijmu bolnice u Dubravi dvije su operacijske sale za COVID pozitivne bolesnike preko puta, na samo nekoliko koraka predviđena je soba za buđenje, koja se vrlo lako, kako kažu, može prenamijeniti i u jedinicu intenzivnog liječenja. Vremena za predah nema. Marko Facković, medicinski tehničar kaže kako su dobili na raspolaganje više mjesta i bolju opremu.

Kute zamijenjene COVID odijelima

- U zaštitnoj opremi je zaista teško raditi. Četiri sata ste vezani u istom odijelu, nema odlaska na toalet, nema pijenja tekućine, nema jela. Vruće je, ali da se izdržati. Radi se po principu 4 sata rada - 4 sata odmora. Ako su građani doma i mi ćemo biti doma i nećemo imati puno pacijenata. Ali, spremni smo za najteže slučajeve, poručuje medicinski tehničar Alexander Gruzinov.

➡️ Lukšić: Smanjeni broj zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb


Koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić izjavio je jutros da se u toj bolnici trenutačno liječe 164 pacijenta pozitivna na koronavirus te da će tijekom dana na prostor hitne službe biti prošireni kapaciteti za liječenje tih bolesnika na 270 kreveta. Svi hitni pacijenti koji nisu COVID pozitivni, bit će preusmjeravani u druge zagrebačke bolnice. Što se tiče ostalih pacijenta, u KB-u Dubrava će i dalje raditi dio polikliničke djelatnosti te obavljati dio tzv. hladnih operativnih zahvata. 

- U KB-u Dubrava su trenutačno 164 bolesnika, a tijekom dana kapacitet će biti povećan na 270 kreveta. To bi trebalo biti dovoljno da osiguramo zbrinjavanje bolesnika, no važno je upozoriti da se svi zajedno kao društvo moramo uozbiljiti i držati preporučenih mjera kako bi se smanjio broj novozaraženih jer nastavi li se ovakav trend, ni ovih 270 kreveta neće biti ubrzo dostatno, rekao je Lukšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!