Ratno stanje u Ukrajini - velika mogućnost eskalacije

28.11.2018.

08:41

Autor: V.K./HRT

default error photo
Ukrajinski parlament uveo je izvanredno stanje na 30 dana u regijama koje graniče s Rusijom. Iz Kremlja poručuju kako to predstavlja rizik za dodatno povećanje napetosti između dviju zemalja.
Vojne napetosti kod  Krima ne jenjavaju. Rusi su postavljanjem velikog teretnog broda ispod mosta u Kerčkim vratima, koja povezuju Crno i Azorsko more i strateški su važna i Kijevu i Moskvi, zaustavili ukrajinske brodove. Zaplijenili su tri vojna broda i ranili nekoliko pomoraca. Jučer je ukrajinski parlament uveo izvanredno stanje na 30 dana u regijama koje graniče s Rusijom.

Iz Kremlja poručuju kako izvanredno stanje u Ukrajini predstavlja rizik za dodatno povećanje napetosti između dviju zemalja. O ovoj temi razgovaralo se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s gostima Vlatkom Cvrtilom, geopolitičkim analitičarom, i Branimirom Vidmarovićem, vanjskopolitičkim analitičarom.

Izvanredno stanje u Ukrajini - Porošenko upozorava na prijetnju totalnog rata

"Povijest nam pokazuje da je u ovakvim slučajevima teško utvrditi tko je prvi počeo. I jedna i druga strana imaju dio odgovornosti, a svaka strana u javnost pušta podatke koji njima odgovaraju", upozorio je Cvrtila.

"Velika je mogućnost da dođe do eskalacije sukoba. Ukrajina sada ima priliku vratiti Krim u fokus interesa. Krim je naprosto nestao iz svjetskog diskursa glede sankcija Rusiji. Osim toga, tu su i izbori. Porošenko gubi popularnost, ali popularnost gubi i Putin", naglašava Vidmarović.

"Predsjednički izbori u Ukrajini su iduće godine i možda se sve ovo može povezati s njima. Incidentne situacije uvijek daju veće mogućnosti onome tko je na vlasti i tko upravlja procesima. Porošenku ovo svakako može koristiti", zaključuje Cvrtila.

Vidmarović je rekao da će se u Ukrajini "u ovih 30 dana, koliko će trajati izvanredno stanje, građani pripremati za konflikt, a vojska dobiva velike ovlasti". Dodao je kako "u ovom trenutku prestaje predizborna kampanja i nestaje kritika oporbe. Sada dolazi do konsolidacije koja je nametnuta odozgo, a to može biti štetno". "Porošenko ima kredit. On je postao žrtva u ovoj situaciji i trebao bi najbolje moguće iskoristiti status žrtve. Vrlo je opasno ući u ratno stanje zato što to može potrajati, a time i ugroziti demokraciju", upozorio je Vidmarović.

"Unatoč pritisku svijeta Rusija ne želi pustiti ukrajinske pomorce jer kada bi to učinila, to bi značilo da je popustila pred pritiscima sa Zapada", rekao je Cvrtila. "Ukrajina u jednom dijelu ne odlučuje o svojoj sudbini i zato joj treba podrška Zapada. Sigurno će dolaziti do još ovakvih incidenata u budućnost. Treba se nadati da neće prerasti u nešto ozbiljnije", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!