15:11 / 01.07.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Raukar: Mirotvorac Josip Reihl Kir zaslužuje mjesto u povijesti

Sabor/Arhiva

Sabor/Arhiva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno lijevog bloka) podsjetila je u četvrtak u Saboru na 30. obljetnicu stradavanja zapovjednika osječke policije Josipa Reihl Kira koji je 1991. pokušao pregovorima smiriti međunacionalne napetosti na tom području, poručivši kako zaslužuje mjesto u povijesti.


Podsjetila je kako ga je rafalom iz strojnice, pod još uvijek do kraja nerazjašnjenim okolnostima, usmrtio pripadnik rezervnog sastava MUP-a Antun Gudelj i nakon toga pobjegao u Australiju. Osuđen je 1994. pa aboliran da bi u ponovnom suđenju bio osuđen na 20 godina zatvora. Niti nakon 30 godina nalogodavci i sve okolnosti tog monstruoznog zločina nisu poznati niti su odgovorni privedeni pravdi, upozorila je Raukar u raspravi slobodnim govorima.

- Stječe se dojam da se nastoji gurnuti u zaborav Kirova sudbina koji je na mirovne pregovore dolazio nenaoružan i poručivao da - dok je on zapovjednik osječke policije - rata između Hrvata i Srba neće biti. No, bio je sabotiran, a tadašnji najmoćniji čovjek Osijeka Branimir Glavaš je pozivao da mu se iskaže neposluh, rekla je Raukar.

Naglasila je da je Kir bio mirotvorac i u najtežim trenucima glas razuma i dobrote koji bi se trebao zlatnim slovima upisati u hrvatsku povijest, kao primjer heroja koji, unatoč prijetnjama smrću, nije odustajao od nastojanja da Osijek i Slavoniju sačuva od stradanja.

- Na nama je da se šutnja prekine, jer njegovo ime zaslužuje mjesto u povijesti, obrazovanju i društvu u cjelini, poručila je Raukar.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) osvrnuo se na oglas mađarskog predsjednika Viktora Orbana u jednom hrvatskom dnevnom listu istaknuvši kako suverenisti podržavaju njegovu politiku u Mađarskoj i EU, no, da im je neprihvatljiv ulazak u Srbije u EU dok se ne razriješe otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom.

- To su prije svega, pitanje sudbine nestalih osoba i pitanje državne granice, istaknuo je Zekanović podsjetivši kako Srbija nikada nije priznala odgovornost za agresiju na Hrvatsku niti je platila ratnu odštetu. Razmišljamo suverenistički, poručio je.

Katarina Peović (Radnička fronta) osvrnula se na problem radnica tekstilne industrije Orljava koje već tri mjeseca rade bez plaće, a tvrtki prijeti stečaj optuživši, za nastalo stanje i dug od 30 milijuna kuna, upravu i vlasnika - državu koja se pokazala kao loš gospodar.

Emina Lekaj Prljaskaj (Klub HNS i nezavisni) podsjetila je na skoru 26. obljetnicu srebreničke tragedije, genocida i brutalne egzekucije civilnog stanovništva pred očima međunarodne zajednice i njezin ogroman neuspjeh kao medijatora u ratnim sukobima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!