Ravnatelj Meštrović: Situacija u splitskome KBC-u teška

16:07 / 05.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split

Foto: HTV / HRT

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović danas je upozorio da je zbog povećanog broja pacijenata oboljelih od Covida stanje u toj bolnici teško, posebice zbog nedostatka medicinskog osoblja, te je upitno koliko dugo će se moći izdržati u takvim okolnostima.

- Nije dobro, kao ni svih ovih dana. Velik je broj pacijenata, stanje je teško i izazovno - 194 bolesnika, 42 na respiratoru, to su veliki brojevi. Nama je problem medicinsko osoblje, posebice medicinske sestre i tu se nemamo što pripremati, mi ćemo se svi mobilizirati, svi do zadnjega ćemo otići raditi u COVID centar, i ja ću otići. Nije to nikakav problem, u trenutku kada to zatreba, svi ćemo otići, do zadnjega, ali to može biti malo, rekao je Meštrović.

- Danas imamo 194 hospitalizirana covid bolesnika od kojih su 42 na respiratoru, a to su veliki brojevi koji zauzimaju bolničke kapacitete i uz velike napore uspijevamo održati kvalitetan rad, rekao je Meštrović novinarima.

Po njegovim riječima, 194 hospitalizirana pacijenta su 194 ljudske sudbine i medicinsko osoblje daje od sebe sve što može skrbeći o njima.

- Budući da su bolesnici s Covidom životno ugroženi, onda većina djelatnika mora skrbiti o tim bolesnicima, a naše su mogućnosti ograničene, rekao je Meštrović.

Dodao je da se u splitskome KBC-u može otvoriti još mjesta za prijam Covid pacijenata, ali, upozorio je, "pitanje je koliko dugo će njegovi djelatnici moći opskrbljivati sve bolesnike kojima je to potrebno".

- Mi smo spremni svaki dan pojačati naše kapacitete, imamo scenarije za sve okolnosti - nama je problem medicinsko osoblje, posebice sestre, i tu se nemamo što pripremati, nego ćemo se svi do zadnjega uključujući i mene mobilizirati i otići u covid centar, ali i to može biti malo, istaknuo je Meštrović govoreći o malobrojnom medicinskom osoblju koje se suočava s petim valom Covid pandemije.

Rekao je da je sada prosječna životna dob pacijenata oboljelih od Covida osam godina niža nego što je bila u prvom valu, a među onima koji su na respiratoru 83 posto njih nije cijepljeno.

- Naši najugroženiji građani su starije osobe koje nisu cijepljene, dodao je.

Upozorio je da i omikron može biti opasan u okolnostima u kojima je velik broj necijepljenih bez obzira na to što izaziva blažu kliničku sliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!