Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt o obnovi: Birokracija je nepremostiva

23.12.2022.

11:59

Autor: HRT

Obnova javnih ustanova od potresa

Obnova javnih ustanova od potresa

Foto: HTV / HRT

Sve više zagrebačkih bolnica škola, fakulteta, muzeja, kazališta priprema se u gradilišta. Tri mjeseca prije treće godišnjice razornog potresa koji je pogodio glavni grad zahuktava se obnova oštećenih zgrada javnih ustanova. Mnogi su zbog toga morali prilagoditi svoje svakodevne aktivnosti i preseliti se na druge lokacije. Tim povodom u Studiju 4 gostovali su ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović i dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić.


- Nadao sam se kad je bio potres da će sve ići puno, puno brže. Pogotovo kada smo prije sad već dvije godine uspjeli osigurati sredstva za prvu fazu obnove u iznosu od 9-10 milijuna eura. Mislio sam tada da smo glavne prepreke prešli, ali onda su se tek počele događati prepreke i evo sad smo konačno krenuli. Prije toga je tebalo osigurati određene pretpostavke. Muzej ima negdje oko 130 tisuća umjetnina, 100 tisuća knjiga itd, rekao je Gašparović. 


- Kao i cijeloj državi probleme nam je radila birokracija, državna i gradska. Ona je nepremostiva. To su procedure koje su nevjerojatno komplicirane, meni nerazumljive. Zapitaš se zašto jedan papir mora ići na 5-6 stolova... Kad misliš da si gotov onda se pojavi još. 


Slična iskustva i zamjerke ima i dekan Učiteljskog fakulteta Opić. 


- Činjenica jest da imamo složenu zakonsku regulativu koja usporava sam proces. Ono što je razvidno je da smo mi kroz zadnjih godinu dana pripremili dokumentaciju i proveli cijeli niz postupaka javne nabave i dobili razliku sredstava kako bismo mogli potpisati ugovor s izvođačem radova prošli tjedan i s 27.1. mi ćemo iseliti iz zgrade. Možda je činjenica da bi smo mi to mogli na nacionalnoj razini pojednostaviti i kako bi smo učinili ovaj proces puno bržim jer on jest spor kao takav, rekao je dekan Opić. 


Zgrada Učiteljskog fakulteta je u vlasništvu Republike Hrvatske, a dijele je s XI. gimnazijom i osnovnom školom. Tu se radi o izuzetno složenom procesu s obzirom da cjelovita obnova obuhvaća cjelovitu zgradu. 


- Tisuću i 800 studenata se mora iseliti iz zgrade i to u vrlo malom periodu. Mi smo već počeli s prvom fazom iseljenje, kao i XI. gimnazija i osnovna škola. Imamo tu ogromne organizacijske izazove kako bismo organizirali nastavu. Već sad imamo 10 do 11 lokacija na području Zagreba, od osnovnih škola, župnih ureda, studentskih centara, drugih fakulteta, dvorana... A sve to kako bismo nastavu neometano i kvalitetno održavali. Riječ je o velikom logističkom izazovu, ne samo zbog održavanja nasteve, nego i zbog razmjštaja samog inventara, zaključio je Opić. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!