18:47 / 05.12.2020.

Autor: Igor Rotim/IMS/Dnevnik 2/B.A./HRT

Ravnatelj našičke bolnice: Brojke stagniraju, mjere su urodile plodom

-

-

Foto: - / -

Našička bolnica već nešto više od mjesec dana smanjuje golemi pritisak na KBC Osijek prihvaćajući dio COVID-bolesnika na sebe.
Našička bolnica već nešto više od mjesec dana smanjuje golemi pritisak na KBC Osijek prihvaćajući dio COVID-bolesnika na sebe. Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. med. Hrvoje Šimić u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku pohvalio iznimnu suradnju.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ HLK: Smanjivanje plaće liječnicima koji liječe oboljele od bolesti COVID-19 je uvredljivo
➡️ Đikić: Bez strategije neće biti reda, građani više nemaju povjerenja

- Apsolutno nikakvih problema nema. Mogu samo pohvaliti iznimnu suradnju koja traje već od 2017. godine, kada smo funkcionalno povezani. U kriznim periodima ta se suradnja pokazala iznimno uspješnom, poručio je Šimić.

Naveo je da brojke na razini RH stagniraju, što znači da su, kaže, mjere ipak urodile plodom.

- Nadam se da ove izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva neće morati biti previše konzumirane u smislu kažnjavanja, ali poslana je jasna poruka svima što nas čeka, a jasna poruka stiže i od nas koji vodimo COVID-bolnice, rekao je Šimić.

Šimić je rekao da su s KBC-om dogovorili podizanje svog kapaciteta za liječenje COVID-pacijenata na 90.

- Trenutno se u našoj ustanovi liječi 57 pozitivnih pacijenata, ali moramo uračunati da je potreban i određeni prostor za takozvanu izolaciju, odnosno pacijente koji su suspektni na COVID, a čekamo njihov nalaz. S obzirom na velike brojke testiranih, nekada nalaze čekamo i dan, dva, pa čak i tri, i moramo osigurati prostor izolacije za takve pacijente, istaknuo je Šimić, dodavši da su spremni i dalje povećati kapacitete, ali i očuvati sve one djelatnosti koje su izuzetno bitne za zaštitu zdravlja svih onih koji od njih to očekuju.


Brži učinak mjera i kazni željno očekuju i u KBC-u Osijek. Njihov respiracijski centar zbrinjava najteže covid bolesnike iz pet slavonskih županija. Trenutačno se koriste gotovo svim dostupnim respiratorima pa su za bolesnike kojima treba intenzivna skrb osigurali dodatni odjel.

Pripreme su pri kraju, sve mora biti na svome mjestu. U postojećem respiracijskom centru slobodno je samo šest postelja. Pacijenti koji će u novi prostor već čekaju.

Osječki respiracijski centar brine se za bolesnike iz 9 bolnica, a pokriva oko 800 tisuća stanovnika. Uz dodatnih 15 mjesta pritisak će biti manji, ali danonoćna briga za najteže bolesnike i dalje je golem izazov.

Medicinskog osoblja nema dovoljno, pa su u pomoć uskočili kolege iz Vukovara, Slavonskog Broda i Vinkovaca. Pacijentima u teškom stanju uz liječnike i osoblje pomaže i mnogo uređaja. Na intenzivno liječenje, u najtežim danima, prima se i po desetak pacijenata.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!