16:29 / 05.11.2021.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Ravnatelj OB Zabok: Klinička slika pacijenata puno teža

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog većeg broja osoba oboljelih od COVID-a 19 i pritiska na zdravstveni sustav, Stože civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije donio je nekoliko odluka. Među ostalim, kako bi se smanjile gužve, produženo je vrijeme kada se pacijenti mogu testirati u Općoj bolnici Zabok. Uz to, testiranje će moći obaviti isključivo stanovnici te županije. Povećano je zanimanje građana i za cijepljenje.

 U Zavodu za javno zdravstvo u Zaboku na cijepljenje se čeka i jedan sat. Ljudi dolaze bez narudžbe i biraju cjepivo. 

-  Ja sam prebolio koronu, vidim sad da ide to sve gore pa sam se odlučio da se i ja cijepim, pola sata sam čekao, rekao je Damir Kovačić iz Marije Bistrice.

Gospođa Katica Podoreški iz Krapine je došla po treću dozu. Cijela obitelj strepi jer njezin brat boluje od COVID-a i na respiratoru se bori za život.

- Jako, jako ga volim. I šogorica je bila bolesna ali ona je doma. A brat je u bolnici već tjedan dana, rekla je Podoreški.

Građani se mogu cijepiti od 8 do 14 sati, i subotom. Povećani su upiti i za trudnice.

- Cjepivo protiv COVID-a je mrtvo cjepivo. Sva mrtva cjepiva mogla su se davati i trudnicama, pa tako i ovo. Dakle preporuka je da se cijepe, objasnio je Ivan Lipovac, dr.med., voditelj Epidemiološkog odjela ZZJZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Veći broj osoba koje se žele cijepiti nažalost dolazi uz velik broj zaraženih, pa i djece.

- Mi smo prošli tjedan imali 94 pozitivna učenika, a danas imamo 124, kad su djeca bila sedam dana doma, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Nastava će se u Krapinsko-zagorskoj županiji sljedeći tjedan održati po modelu A, dakle uživo, u školama.

U Općoj bolnici Zabok testiranje je produljeno i traje od 7 do 13 sati. Ne treba se naručiti, ali testirat će se samo stanovnici županije. Bolnički sustav se doslovce rasteže, od ministarstva zdravstva Stožer traži da bolnica u Krapinskim Toplicama postane sekundarni covid centar. U zabočkoj bolnici od ponedjeljka kirurgija obavlja samo hitne zahvate. 

- Ovaj val imamo isti broj pacijenata, ali su pacijenti puno teži. Jučer smo imali 10 na respiratoru, danas 13, što je loše, rekao Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Zabok.

Od danas su zabranjeni posjeti, osim za bolesnike u terminalnoj fazi. Zasad je dopuštena pratnja na porođaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!