20:16 / 23.05.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Ravnatelj Plitvica: Prirodno je da moramo dignuti cijenu u sezoni

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kovačević je rekao da je NP Plitvička jezera ogroman sustav s gotovo 700 zaposlenika.
Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević rekao je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana da je prirodno da moraju dignuti cijenu u sezoni s obzirom na to da su ogroman sustav s gotovo 700 zaposlenika.

Ovaj nacionalni park snizio je cijene ulaznica, na Plitvice se moglo za 50 kuna, a cijena se uskoro povisuje na 90 pa se vraća na 200 kuna. Kovačević je naveo da su ove godine uveli dva promotivna tjedna, prije svega za domaće pučanstvo kako bi si oni mogli priuštiti posjet.

- Hrvatska je javnost možda manje upoznata činjenicom da je od 1. studenog pa skroz do 1. ožujka cijena vrlo povoljna. Ona je godinama bila 60 kuna, ove će godine biti 80 kuna, dakle, ponovno prihvatljivo. Tko je jednom vidio Plitvice pod snijegom, taj će se sigurno ponovno vratiti, poručio je Kovačević.

Ravnatelj NP-a Kornati Šime Ježina rekao je da su u zadnja dva mjeseca imali procjene da uopće neće biti sezone, a sad su došli do zaključka da će sezonu odraditi dobro, a možda imati i izvanrednu podsezonu.

- Murter je do prije par dana bio prazan, a sad kao najveća i najvažnija ishodišna luka za kornatsko otočje ima nešto gostiju. Nautičari, koji su naši prvi gosti, sada su tu, malo sa zakašnjenjem, ali se definitivno možemo nadati nečemu dobrom, rekao je Ježina.

Kovačević je rekao da su ove godine dobro startali na početku, ali su zbog situacije s koronavirusom dogodila stanka. Međutim, zadovoljan je trendom nakon 11. svibnja.

- Gotovo da mogu reći da je sezona počela na Plitvičkim jezerima, bez obzira na to što imamo promotivno proljeće. Svaki dan imamo 5000 i više posjetitelja, a to je ograničen broj, 50 posto od onoga što mi inače primamo, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je zbog zaštite na Plitvicama uvedeno jednosmjerno kretanje i nema više vožnje brodom na dugačkoj relaciji, a isključena je i vožnja vlakom.

Ježina ističe da većinu prihoda ostvaruju u šesti, sedmi, osmi pa i deveti mjesec.

- Zasad ova dva mjeseca nisu pretjerano djelovala na našu prihodovnu stranu, kaže Ježina, dodajući da se ne usuđuje reći da će doći do lanjskih ili preklanjskih brojki, ali da je ipak za optimizam.

Ježina navodi da su Kornati ogroman teritorij pa i u osmom mjesecu ima mjesta za plovidbu, tako da se nada da će ove godine nautika biti apsolutni hit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!