Ravnatelj SOA-e: Međunarodna suradnja ključna u zaštiti kibernetičkog prostora

28.08.2022.

07:41

Autor: HRT/Hina

Kibernetički napad

Kibernetički napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U kibernetičkom prostoru, ogledalu realnog svijeta, bilježi se sve više slučajeva špijunaža, sabotaža, kriminala i terorizma, a u zaštiti je ključna međunarodna suradnja, ocijenio je u razgovoru za Hinu ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.

- Naša iskustva pokazuju da je jedan od ključnih elemenata u području kibernetičke sigurnosti jaka međunarodna suradnja te smo ponosni što možemo istaknuti izvrsne partnere, prvenstveno u okvirima NATO-a i EU. Globalna iskustva, posebno iz SAD-a, uče nas koliko je važno aktivno se uključiti u zaštitu kritične infrastrukture od kibernetičkih napada jer to postaje sve učestalija prijetnja nacionalnoj sigurnosti, kazao je Markić.

Prošloga tjedna Kibernetičko zapovjedništvo SAD-a (USCYBERCOM) izvijestilo je da je s hrvatskom 'tajnom službom' provelo operaciju protiv zloćudne kibernetičke aktivnosti, pohvalivši pritom razinu organizacije, vidljivost i proaktivnost SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost. Riječ je o centru osnovanom 2019. kao odgovor na sve češće kibernetičke napade na hrvatsku državnu i kritičnu infrastrukturu. U međuvremenu se SOA-a u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora proširila i izvan sustava državne i javne uprave kako bi spriječila udare poput onoga iz 2020. kada je tzv. ransomware-om napadnuta najveća hrvatska energetska tvrtka i niz drugih manjih kompanija.

Iza napada države koje NATO i EU doživljavaju kao prijetnju

Na operaciju s elitnim američkim stručnjacima odlučili su se, kaže, iz više razloga.

- Željeli smo biti na vrhu tehnološkog razvoja i imati opipljiv pozitivan učinak na našu kibernetičku sigurnost. Zato smo se odlučili na rad s partnerima koji su na tehnološkom vrhu, kako bi se mogli uspoređivati s najboljima. Kada smo saznali za Hunt Forward bili smo zainteresirani jer je operacija bila kao skrojena za naše potrebe.

Amerikanci su pritom ponudili svoju ekspretizu i know-how u radu s hrvatskim agentima u lovu, prevenciji i sprječavanju malicioznih tzv. APT napada koje podržavaju države što NATO i EU percipiraju kao sigurnosnu prijetnju ili izazov.

Kako je SOA nositelj izgradnje sustava zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, bilo je važno provjeriti i funkcioniranje sustava na međuresornoj nacionalnoj razini gdje je operacija Hunt Forward, po Markićevim riječima, poslužila kao katalizator.

- S naše strane, kao saveznica SAD-a i članica NATO-a, Hrvatska je meta istih napadača kao i ostale zapadne države pa smo mogli ponuditi novo 'lovište' u hvatanju malicioznih aktera te prijenos naših iskustava i stečenih znanja, pojašnjava šef SOA-e.

Neprocjenjiva vrijednost ljudskih kontakata

Uz know-how i operativno iskustvo s američkim timom, dobili smo i ono što se ne može iskazati u brojkama i statistici - neprocjenjivu vrijednost ljudskih kontakata i mreže poznanstava kroz koja ćemo i nadalje razvijati naše partnerstvo, interoperabilnost i dijeljenje informacija.

SOA je, nastavlja, kroz operaciju definirala i područja poboljšanja te ciljeve daljnjeg razvoja sustava i unapređenja sposobnosti.

Za prijetnje Hrvatskoj u cyber prostoru kaže da se ne razlikuju od prijetnji drugim članicama NATO-a i EU-a.

- O namjerama i interesima državno sponzoriranih napadača najviše govori podatak da uglavnom vrebaju informacijsko-komunikacijske sustave ministarstva vanjskih poslova i obrane, dok zadnjih godina bilježimo napade i na druga državna tijela. O sve većim prijetnjama našoj kibernetičkoj sigurnosti govori podatak da smo u 2021. zabilježili 40 posto više državno sponzoriranih napada negoli godinu ranije.

Sustav se pokazao vrlo kvalitetnim i dobro postavljenim, a zajedničke operacije poput Hunt Forwarda rezultiraju daljnjim jačanjem sustava u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora, zaključio je Markić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!