Ravnatelj Trut: Izgorjelo 3300 hektara površine

14.07.2022.

15:40

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gašenje požara kod Vodica

Gašenje požara kod Vodica

Foto: Marko Picek / PIXSELL

Na požarištu u Šibensko-kninskoj županiji nema nekontrolirane vatre, a po sadašnjim procjenama, izgorjelo je 3300 hektara površine, izjavio je u četvrtak u Raslini ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut.

- Više je od deset izgorenih i nagorenih objekata, rekao je Trut, dodajući da je u tijeku očevid nakon kojeg će biti poznat točan broj oštećene imovine.

- Na terenu je oko 330 vatrogasaca koji i dalje dežuraju s obzirom da je prognoza da bi se u popodnevnim satima mogao podizati vjetar koji može podići vatru. U zraku je i jedan kanader koji, čim uoči nešto, baca vodu, rekao je Trut.

- Operativni stožer održat će u 17 sati sastanak na kojem će razmotriti plan za ovu noć, dodao je.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić izvijestio je da će pokrenuti inicijativu da se proglasi stanje velike nesreće.

- Nakon toga ćemo krenuti u proglašenje elementarne nepogode, ali nakon što se završi ova cijela procedura i privede kraju ovaj događaj, rekao je Jelić za Hinu.

- U županijskom proračunu rebalansom će se osigurati dodatna financijska sredstva za pomoć stanovnicima čiji su objekti stradali, dodao je župan.

Velika nesreća u Zakonu o sustavu civilne zaštite opisana je kao događaj prouzročen iznenadnim djelovanjem prirodnih sila, tehničko-tehnoloških ili drugih čimbenika s posljedicom ugrožavanja zdravlja i života građana, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša čije se posljedice ne mogu sanirati samo djelovanjem žurnih službi na području na kojem je nesreća nastala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!