17:26 / 02.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ravnatelj ŽLU Mali Lošinj: Sprječavanje radova šteta projektu luke Mrtvaške

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija priopćio je u ponedjeljak da je dio mještana Ilovika svojim akcijama, kojima sprječavaju radove i dogradnju luke Mrtvaške, tom projektu načinio štetu, o čemu su obaviještena pravosudna tijela te očekuje reakciju pravne države.

Napominje da akcije u kojima sudjeluje dio mještana Ilovika vode predstavnici brodara, tvrtke Porat Ilovik, koja održava brodsku vezu od Ilovika do Mrtvaške, i Mjesnog odbora Ilovik.


Balija je napisao da je Županijska lučka uprava u petak četvrti put pokušala ući u posjed gradilišta i osloboditi ga od nezakonito parkiranih vozila, u čemu su je ponovno onemogućili mještani Ilovika. Napominje i da su na gradilištu zaštitari, ali "oni ne mogu prekoračiti svoje ovlasti i sukobiti se s agresivnim i nasilnim pojedincima s Ilovika".


- Prilikom postavljanja rampe na ulazu u gradilište, prosvjednici su ometali izvođača radova pa je pozvana policija, no nakon odlaska policije, a zbog bojazni za vlastiti život, i izvođač je krenuo za njima, tako da postavljanje rampe nije posve uspjelo, ističe.


Balija također ističe da je prošlog tjedna i osobno dobio prijetnje za život od osoba iz tvrtke Porat Ilovik te da je te prijetnje prijavio policiji.


Podsjeća da se luka Mrtvaška dograđuje kako bi Lošinj povezala s ostalim kvarnerskim i sjevernodalmatinskim otocima, Zadrom i gradovima na talijanskoj obali te da je Ilovik sada povezan s tri stalne pomorske linije, bolje, brže i češće nego bilo koji drugi otok.


Balija ističe da je Mjesni odbor Ilovik, kada su bile predložene alternativne luke za vrijeme radova, od ponuđenih luka samostalno odabrao Mali Lošinj, najdulju rutu, te da je bojkotirao sastanak na kojem je predstavljeno prometno rješenje i dogradnja privremenog gata kako bi, neovisno o radovima, mogli prometovati lukom kroz uspostavljeni koridor.


Smatra da predstavnici prosvjednika manipuliraju informacijama u korist privatnih interesa predstavnika Mjesnog odbora Ilovika i tvrtke Porat Ilovik te ističe da bi se dogradnjom luke Mrtvaške dobili bolji infrastrukturni uvjeti i za veće i kvalitetnije brodove, koji bi se mogli javiti na natječaj za državnu liniju Mrtvaška - Ilovik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!