Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom

21.10.2020.

08:26

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

default error photo
Broj oboljelih od koronavirusa raste, a raste i dug bolnica veledrogerijama.
Broj oboljelih od koronavirusa raste, a raste i dug bolnica veledrogerijama. Novca u proračunu nema pa je država ponudila samo 200 milijuna kuna. Veledrogerije traže 2,7 milijardi do kraja godine.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Ima li zalihe lijekova i općenito, kakvo je stanje u bolnicama, u Studiju 4 govorili su dr. Mario Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik te dr. Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

- Ako se ovakva situacija s lijekovima nastavi, mi u zalihi imamo lijekova za normalno funkcioniranje za idućih 10 do 15 dana, istaknuo je dr. Kudelić iz  Varaždina na početku gostovanja dodajući da je teško reći što bi se nakon toga moglo događati, ističe dr. Nenad Kudelić.

- Veledrogerije su krenule s obustavom te to stvara probleme. Ovo nije problem samo OB Varaždin već svih bolnica u Hrvatskoj. Bolnice zapravo žive od tzv. limita, fiksnog iznosa sredstava. U slučaju naše bolnice od 85 do 105% financija odlazi na same plaće zaposlenika. A tu su dalje struja, voda, telefonija, potrošni materijali i lijekovi... Također cijene usluga su niske, pa to nije moguće sve uskladiti. Morat će se smanjiti promet u bolnicama, a zahvaljujući ovoj situaciji s koronavirusom. Mi smo već najavili reorganizaciju u našoj bolnici da bi mogli funkcionirati, imamo na području Varaždinske županije najmanje 50 novooboljelih dnevno, ističe.

Određenu zalihu materijala imamo, a u bolnici je trenutno 12 Covid pozitivnih pacijenata, a 10 djelatnika su u samoizolaciji jer su članovi njihovih obitelji ili bliski kontakti, pozitivni ističe dr. Bekić iz OB Dubrovnik.

- U ovom trenutku još uvijek nismo u situaciji za nekakvu redukciju programa. Imamo dovoljno lijekova, do kraja mjeseca. To će ovisiti i o patologiji ljudi koji će dolaziti, imamo planirane datume za onkološke pacijente, za sada je to pod nadzorom. Dr. Bekić kaže da "skida kapu" svojem odjelu financija koji uspijeva stvari tako posložiti da pacijent to na sebi ne osjeti te da ne osjete to niti djelatnici.

- Ne smijemo zaboraviti da ova situacija s lijekovima nije od jučer, ideja koja se javila prošle godine jest da se uzme kredit, a govorim o situaciji prije Covida, da se počne s "clear startom", a nakon analize koja bi bila provedena. To je najbolja ideja, a s ovakvim parcijalnim podmirivanjem bolnice ostaju nezaštićene, ističe dr. Bekić.

Dr. Kudelić kaže da nemaju većeg pritiska iz drugih županija vezano uz Covid, ali s obzirom na to da oni pokrivaju ostale županije vezano uz subspecijalnosti, da zapravo pokrivaju jedno područje od pola milijuna ljudi. Za sada nitko ne osjeća probleme vezano uz opskrbu lijekovima i Covid.

- Preko 90% postupaka se provodi, bile su potrebna manje reorganizacije vezano uz kirurški program, prvenstveno oko anesteziologa i anestezioloških tehničara.

Dr. Bekić kaže da uglavnom nisu preusmjeravali pacijente, osim u slučaju onih čije je stanje stvaralo potrebu da se upute na liječenje u neku drugu ustanovu.

- Treba vidjeti što će vrijeme donijeti, što će se događati s našim djelatnicima, hoće li biti povećanja samoizolacija i drugih problema. Mi smo u specifičnoj situaciji, najudaljeniji smo od svih, 220km od Splita, županija smo bez autoceste, presječeni s drugom državom do završetka Pelješkog mosta, a da smo ujedno i otočna županija, ističe Bekić svakodnevne probleme s kojima se nose.

Doktor Kudelić kaže da je kronični problem, kako kod njih, tako i diljem Hrvatske, nedostatak medicinskih sestara.

- Puno njih i odlaze van Hrvatske, doduše kod nas je u odnosu na ostatak zemlje situacija nešto bolja jer imamo Sveučilište Sjever, odnosno bazu, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!