11:08 / 27.04.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Ravnateljica doma u Nazorovoj: Kapaciteti puni skoro dvije godine

Jasna Ćurković Kelava

Jasna Ćurković Kelava

Foto: Studio 4 / HRT

Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako su im kapaciteti u Nazorovoj već skoro dvije godine puni.

Govoreći o teškom stanju u domovima za djecu rekla je kako se nakon slučaja Pag iz 2019. godine osjeća pojačano izdvajanje djece iz obitelji od strane centara za socijalnu skrb, a veliki je broj zahtjeva za smještaj u domovima.


- Sad se taj broj malo i povećao nakon ovog tragičnog slučaja s djevojčicom. Mogu reći da je negdje 2018. godine, kad je bio nekakav redoviti broj izdvajanja iz obitelji, to bilo upola manje nego u prva četiri mjeseca ove godine, rekla je Ćurković Kelava.


Navela je da je od 135 zahtjeva za smještaje koje je dobio dom u Nazorovoj pozitivno realizirano njih 35. 90 posto od tog broja bila su hitna izdvajanja djece, rekla je Ćurković Kelava.


Ćurković Kelava rekla je kako se nadaju da će se dogoditi značajne promjene u sustavu, prije svega u sustavu udomiteljstva.


- Udomiteljstvo je na jedan način već profesionalizirano, međutim, još uvijek udomiteljstvo nije zanimanje, rekla je, dodavši kako je vrijeme da udomiteljstvo postane zanimanje.

Ćurković Kelava poručila je i kako je nužno skratiti procese koji dovode do ispunjavanja pravnih pretpostavki od strane djeteta za posvojenje.


- Mogu reći da samo 50 posto djece koja se nalaze u domu imaju redovite posjete od strane svojih roditelja, a čak 30 posto te djece nema posjete, što znači da roditelji ne pokazuju nikakav interes i nikakvu brigu za to dijete. I već kad se to uoči, takvim roditeljima ne treba davati previše šansi da postanu roditelji, za koje vrijeme djeca gube dragocjeno vrijeme, institucionalizirana su i zapravo na neki način propadaju u sustavu, rekla je Ćurković Kelava.


- Djeca u domovima - pogotovo ova koja dugo borave u domovima, a sve dulje od šest mjeseci je dugo - žele biti nečija i žele pripadati nekome, nekoj obitelji, rekla je također.


Ćurković Kelava istaknula je kako je dom u Nazorovoj možda jedna od najboljih institucija u regiji, ali i dodala kako dom ne može imitirati obitelj.


- Obitelj je definitivno mjesto gdje djeca trebaju odrastati, poručila je.

Zaključila je kako naša politika treba donijeti odluku da je sustav socijalne skrbi vrlo važan za ovu državu te da korisnici sustava moraju imati adekvatnu stručnu pomoć i skrb, kao i da je kod izrade akcijskog plana potrebno uključiti ljude s terena koji bi mogli dati puno korisnih savjeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!