Ravnateljstvo policije pozvalo na otklanjanje korupcije odgovornim ponašanjem

09.12.2021.

16:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Plakat Recite ne korupciji

Plakat Recite ne korupciji

Foto: UNODC/UNDP / MUP

Ravnateljstvo policije poručilo je na Međunarodni dan borbe protiv korupcije da je taj dan prilika da se razmisli o štetnom utjecaju te društvene pojave koja nanosi ogromne štete demokraciji, ali i da se odgovornim ponašanjem radi na njenom otklanjanju.

U Hrvatskoj je u tijeku donošenje novog nacionalnog strateškog okvira u području borbe protiv korupcije koji će se usredotočiti na jačanje svih mehanizama za prevenciju korupcije, ističu iz Ravnateljstva policije.

Poseban naglasak stavljen je na podizanje svijesti o štetnim učincima korupcije, potrebi prijavljivanja svih oblika koruptivnih radnji, jačanju antikorupcijskih mehanizama i osnaživanju uloge građana u njihovoj provedbi.

Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Méridi u Meksiku kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije te kako bi se promicali i primjenjivali preventivni i represivni mehanizmi za borbu protiv korupcije.

Ove godine Ujedinjeni narodi pozivali su građane da se aktivno uključe u kampanju pod sloganom: Vaše pravo, Vaša uloga: Recite NE korupciji!

Korupcija u najširem smislu predstavlja svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru, te svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu nedvojbeno krši moral, pravne norme i povrijeđuju temelji vladavine prava.

S ciljem prevencije i otklanjanja korupcije te jačanja integriteta i informiranosti svih članova društvene zajednice u smislu osnaživanja moralnih vrijednosti, posebice onih koji su izloženi većim rizicima Ravnateljstvo policije je objavilo video MUP-a "Korupcija nije šala. Prijavite korupciju!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!