Odobrena europska sredstva za korištenje WC-a nakon zagrebačkog potresa

15.02.2022.

11:12

Autor: HRT

Kontejter za stradale u potresu

Kontejter za stradale u potresu

Foto: Ravnateljstvo Civilne zaštite / MUP

Nešto manje od 80.000 kuna bespovratnih europskih sredstava odobreno je Ravnateljstvu civilne zaštite, koje će tim novcem nadoknaditi troškove nastale najmom i održavanjem eko WC kabina i sanitarnih kontejnera korištenih nakon zagrebačkog potresa.

Ravnateljstvu civilne zaštite je, temeljem projektne prijave za operaciju "Pružanje logističke potpore u aktivnostima pružanja pomoći stanovništvu pogođenom potresom“, odobreno 79.351,40 kn bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, priopćeno je iz Ravnateljstva. 

Projektna prijava je izrađena temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke, a ovim sredstvima nadoknadit će se troškovi nastali zbog najma i održavanja eko WC kabina i sanitarnih kontejnera korištenih za aktivnosti službi spašavanja i osiguranja privremenog smještaja stanovništva kao i troškovi nabave materijala potrebnog za rad operativnih snaga.

Podsjetimo, razorni potres u Zagrebu, magnitude 5.5 prema Richteru, dogodio se 22. ožujka 2020., a epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od središta Zagreba, u Markuševcu. Potres se osjetio diljem Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Nakon glavnog potresa, uslijedio je još jedan potres jačine 5.0 prema Richteru.

U potresu je najteže pogođeno središte grada, a već prve informacije ukazale su kako je šteta velika. Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale. Oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništeni domovi, crkve, bolnice, automobili. U potresu je ozlijeđeno 27 osoba, najteže 15-godišnja djevojčica. Nakon dva dana izgubila je borbu za život i jedina je poginula u potresu.

Ravnateljstvo civilne zaštite je, između ostaloga, pružilo pomoć u vidu osiguravanja smještajnih i sanitarnih uvjeta, sanacije i sprečavanja daljnjih oštećenja te osiguravanja neprekidnog rada službi spašavanja. Stotinjak pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb Ravnateljstva civilne zaštite je 22. ožujka podiglo šatorsko naselje za 500 osoba te je provelo i žurnu nabavu opreme i materijala za rad kako bi se spriječile daljnje štete na objektima i imovini te osigurali sigurni uvjeti, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!