Ravnopravno roditeljstvo: Moguća stvarnost ili nedostižni ideal?

08.06.2023.

07:00

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Ravnopravno roditeljstvo: moguća stvarnost ili nedostižni ideal

Ravnopravno roditeljstvo: moguća stvarnost ili nedostižni ideal

Foto: HRT / HTV

Međunarodni dan očeva u većini se zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava u trećem tjednu lipnja. Uoči toga dana osječki Dječji kreativni centar organizirao je panel pod nazivom "Ravnopravno roditeljstvo: moguća stvarnost ili nedostižni ideal". Dio je to aktivnosti u sklopu projekta "I tata je važan" koji financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Tema ravnopravnog roditeljstva za buduće je učitelje i odgojitelje vrlo zanimljiva. Jer ono se itekako odražava ne samo u obiteljima, već i u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Oba roditelja trebaju biti uključena u rad škole i jako je bitno da i mama i tata dolaze na roditeljske sastanke, da se zanimaju za svoju djecu, da se raspituju, dolaze na informacije, rekla je Dejana Misirača, studentica FOOZOS-a.

- Ja sam studentica, buduća učiteljica i ja sam majka i meni je iznimno važno da mi suprug u svemu pomaže. Mama i tata trebaju imati jednake uloge kada je u pitanju dijete, nadovezala se Mirna Robuljić Kranic, Dejanina kolegica.

A poticanje ravnopravnog roditeljstva neizmjerno je važno jer djeca tako imaju kvalitetnije odrastanje i život.

Osvještavanje uloge oca


Pedagoginje Ružica Korov i Vanja Marić smatraju kako se sve više osvješćuje uloga oca te da je ravnopravno roditeljstvo ostvarivo.

- Ja bih rekla da se sve više osvješćuje važnost uloge oca. Jako je lijepo vidjeti da suvremeni očevi provode vrijeme sa svojom djecom, rekla je Ružica.

- Ravnopravno roditeljstvo je apsolutno moguće, to je nešto što ovo današnje društvo i zahtijeva od roditelja - da budu ravnopravni u odgoju djece, da podijele svoje uloge koje su vrlo bitne za razvoj djeteta u kasnijem životu, dodala je Vanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!