Razbijen lanac krijumčara kokaina

25.07.2019.

19:16

Autor: Martina Klaić/V.K./HRT

default error photo
Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je rezultate velike međunarodne akcije kodnog naziva "Familia", u kojoj su sudjelovali pripadnici policija osam zemalja, Europola, DEA-e i Frontexa.
Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je rezultate velike međunarodne akcije kodnog naziva "Familia", u kojoj su sudjelovali pripadnici policija osam zemalja, Europola, DEA-e i Frontexa.

Uhićeno je 16 osoba koje su komercijalnim zrakoplovima i brodovima krijumčarile kokain iz Južne Amerike u Europu i Aziju. Zaplijenjeno je više od tonu kokaina, dva milijuna eura i luksuzna roba u vrijednosti većoj od milijun eura.

Akciju Familia pokreće PNUSKOK. No istražitelji su se suočili s dobro uhodanim krim-miljeom koji je svoje krake pustio diljem svijeta.

- Otkrili smo da su piloti prevozili kokain iz Južne Amerike u Europu privatnim zarkoplovom prema uputama organizatora pod krinkom prijevoza VIP osoba, rekao je Bretislav  Brejchu, zamjenik ravnatelja Nacionalnog ureda za droge Republike Češke.

Kokain stiže u Francusku pa ide u Švicarsku. Pokušavaju ga pretovariti u kombi.

- Te ga prevesti, tj. raširiti po zemljama Europske unije, ali u tom trenutku su zatečeni odnosno uhićeni i tom prilikom je zaplijenjeno 603 kilograma kokaina, govori Alen Barta, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u PNUSKOK-u.

- U pet skladišta zaplijenjeno je oko 421 kilogram kokaina, ukupne tržišne vrijednosti 45 milijuna eura, rekao je Barry A Chi-Wing Lai, viši predstojnik Carinskog istražnog ureda za kriminal.

U Familiji je uhićeno 16 osoba. Među njima 6 hrvatskih državljana, ali i 2 visokorangirana pripadnika balkanskog kartela.

- Sa punim pravom mogu reći kako je hrvatska policija i ovaj put pokazala da može biti ne samo ravnopravan i pouzdan partner drugim agencijama i policijama nego čak i lider u ovako složenim istragama organiziranog kriminaliteta, istaknuo je Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a.

U akciji su osim policija 8 država sudjelovali i agenti Frontexa, Europola i Američke službe za suzbijanje droge. - Čestitke svima na odlično odrađenom poslu u borbi protiv međunarodnog kriminala, posebno u zadavanju snažnog udarca balkanskom kartelu, rekao je Matt Fihlman, DEA Zaplijenjeno je 2 milijuna eura gotovine i luksuzna roba u vrijednosti većoj od milijun eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!