18:00 / 22.04.2021.

Autor: HRT/D.M.

Razbijen lanac krijumčara cigareta, među njima i policajac

Razbijen lanac 'švercera' cigareta

Razbijen lanac 'švercera' cigareta

Foto: - / MUP

Dubrovačko-neretvanska policija, PNUSKOK i Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split uhtili su sedmoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za zločinačko udruživanje, nedopuštenu trgovinu i krijumčarenje. Dvojica od njih imaju i bosanskohercegovačko državljanstvo, a jedan od njih je policijski službenik PU dubrovačko-neretvanske.

59-godišnjak je osumnjičen da je organizirao i povezao ostale osumnjičene te im dodijelio zaduženja radi kupnje i prijevoza velikih količina cigareta iz BiH te njihove prodaje na ilegalnom tržištu Hrvatske, ponajprije na području Dubrovačko-neretvanske županije, Makarske i Zagreba, priopćila je policija.

Cigarete je nabavljao od zasad nepoznatog dobavljača u BiH. Dobavljač je cigarete dovozio i na području BIH predavao policijskom službeniku, koji ih je prepakiravao i sakrivao u svom osobnom automobilu te, uz neposrednu pratnju 59-godišnjaka, krijumčario preko graničnih prijelaza na području Metkovića i dovozio na područje Makarske.

Sumnja se da je tu cigarete preuzimao 52-godišnjak, koji ih je pakirao u putne torbe i kovčege radi daljnjeg transporta u Zagreb. Nakon pakiranja cigareta, uz pomoć dvojice 23-godišnjaka, cigarete je predavao 64-godišnjem vozaču autobusa, koji je u dogovoru s 54-godišnjakom i 59-godišnjakom cigarete prevozio u Zagreb.

Osumnjičeni su tijekom četiri mjeseca u najmanje 23 navrata na opisani način prokrijumčarili najmanje 116 kartonskih pakiranja tzv. „baksi“ cigareta različitih marki te ih preprodavali na području Zagreba i Makarske. Time je osumnjičeni 59-godišnjak stekao nepripadnu materijalnu korist od najmanje 730.000,00 kuna, dok su 35-godišnji policijski službenik te 52-godišnjak i 54-godišnjak protupravno stekli svaki najmanje 50.000,00 kuna dok je osumnjičeni 59-godišnjak nepoznatoj osobi iz BiH isplatio najmanje 652.500,00 kuna.

Na opisani način je na štetu državnog proračunu nanesena materijalna šteta od najmanje 464 tisuće kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predani pritvorskom nadzorniku. Osumnjičeni policijski službenik s današnjim danom udaljen je iz službe te će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!