14:20 / 08.03.2019.

Autor: Hina/HRT

Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja

Foto: PU splitska

Foto: PU splitska

Foto: - / -

Zajedničkim radom policije i USKOK-a na splitskom je području jučer razbijena osmeročlana kriminalna skupina čije se pripadnike u sastavu zločinačkog udruženja sumnjiči za najteža kaznena djela na štetu drugih zločinačkih udruženja, a sve kako bi preuzeli vodeću ulogu u krijumčarenju i preprodaji droge.
Zajedničkim radom policije i USKOK-a na splitskom je području jučer razbijena osmeročlana kriminalna skupina čije se pripadnike u sastavu zločinačkog udruženja sumnjiči za najteža kaznena djela na štetu drugih zločinačkih udruženja, a sve kako bi preuzeli vodeću ulogu u krijumčarenju i preprodaji droge.

Osmeročlanu skupinu istražitelji sumnjiče da je u sastavu zločinačkog udruženja počinila kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, teške tjelesne ozljede i oštećenja tuđe stvari.

Policija je izvijestila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je 34-godišnjak radi preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji kokaina i marihuane na širem splitskom području u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba u dobi od 20 do 38 godina.

Nakon udruživanja članovi su nabavljali različite vrste oružja i streljiva kojim su pokušali ubiti pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, a kao upozorenje teško su ozlijedili i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja.

Tijekom istraživanja utvrđeno je da je 34-godišnjak naložio i kažnjavanje pripadnika njihova zločinačkog udruženja te su Duje P. (29) i 38-godišnjak, Robert Ž. (21), 23-godišnjak i 26-godišnjak nabavljali vatreno oružje i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu koje su upotrijebili  u počinjenju kaznenih djela, dok su nakon počinjenja 38-godišnjak i 23-godišnjak pružali logističku potporu u prijevozu i skrivanju pripadnika njihova udruženja.
Istražitelji sumnjaju i da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjim Dujom P., 13. studenog na području Splita u vozilo ugurao Roberta Ž. (21), kojeg su zatim pretukli nanijevši mu teške ozljede glave. Prilikom pretraga obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj 'Glock' s pripadajućim streljivom.

Duju P. također se sumnjiči da je 25. prosinca u solinskoj Radićevoj ulici, radi ostvarivanja zločinačkog udruženja kojem i sam pripada, iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja kako bi ga ubio, nakon čega je u noći na 3. veljače u mjestu Trolokve radi dodatnog zastrašivanja hicima iz vatrenog oružja oštetio mercedes parkiran u blizini njegove kuće.

Pokušaj ubojstva iz osvete

Osim toga, sumnjiči ga se i za oštećenje automobila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja koje je počinio 26. siječnja u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio streljivo, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirani mercedes, također radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja.

Istražitelji sumnjaju i da su Duje P., 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. siječnja dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, ubiti jednu osobu, i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i Duje P., no u "namjeri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli".

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su Duje P., 38-godišnjak, Robert Ž., 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, prema prethodnom dogovoru i planu, 5. ožujka u Kaštel Sućurcu pokušali ubiti 28-godišnjeg Jozu Čabraju, pripadnika drugog zločinačkog udruženja.

Tijekom istrage utvrđeno je da je Duje P. s 23-godišnjakom dogovorio da zajedno s ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja iz osvete ubiju Čabraju, za što je Duje P. platio 40.000 eura i zatim s 38-godišnjakom, Robertom Ž., 20-godišnjakinjom i 22-godišnjakinjom dogovorio podjelu novca.

Duje P. zatim je naložio 20-godišnjaku i 22-godišnjakinji da putem društvenih mreža dogovore sastanak s Čabrajom. Nakon što je 22-godišnjakinja putem Instagrama s Čabrajom dogovorila sastanak, 20-godišnjak je o dogovorenom sastanku izvijestio Duju P. koji je s Robertom Ž. na dogovoreno mjesto stigao motociklom.

Došavši na dogovoreno mjesto, Duje P. ispalio je nekoliko hitaca u Čabraju koji je bio u BMW-u, nakon čega je zajedno s Robertom Ž. pobjegao u nepoznatom smjeru. Kako bi ih sakrio, 20-godišnjak je Duju P. i Roberta Ž. automobilom odvezao u Makarsku, a zatim su po njih automobilima došli 23-godišnjak i 38-godišnjak koji su ih odvezli do stana u Splitu.

Pretukli člana skupine zbog neposluha

U stanu su se 34-godišnjak, Duje P. i 26-godišnjak dogovorili da će iz osvete zbog sramoćenja bliske osobe Duje P. vatrenim oružjem ubiti jednu osobu, zbog čega su 24-godišnjak i Duje P. nabavili pištolje. Do mjesta gdje su tu osobu planirali likvidirati motociklom ih je odvezao 26-godišnjak, ali tu osobu nisu uspjeli pronaći.

Policija tvrdi da je, nakon što mu je Duje P. kazao da Robert Ž. odgovara pripadnike zločinačkog udruženja koje je okupio, 34-godišnjak naložio Duji P. i 38-godišnjaku da Roberta Ž. nanošenjem teških ozljeda upozore za njegov neposluh i podsjete da pripada njihovu udruženju. Duje P. i 38-godišnjak zbog toga su Roberta Ž. automobilom odvezli na nepoznato mjesto i više ga puta nogama i rukama izudarali po glavi.

Isto tako, u sklopu plana udruženja Duje P. je s jednim za sada nepoznatim pripadnikom udruženja, u nakani da ubije pripadnika drugog zločinačkog udruženja, ispalio više hitaca iz vatrenog oružja u smjeru osobe koja se nalazila pokraj automobila, nakon čega je ta osoba ušla u automobil. Zatim je nepoznati pripadnik udruženja Duju P. dovezao motociklom i otvorio prednja vrata automobila, nakon čega je Duje P. ispalio više hitaca u smjeru osobe koja je bila u automobilu, ali ga nije lišio života, već ga je ranio nanijevši mu lakše ozljede.

Protiv osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu USKOK-u, dok su oni predani pritvorskom nadzorniku. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.

Svjedočenje o povijesti sukoba

Prema pisanju medija, Duje P. je kao štićenik Odgojnog doma u Turopolju bio jedan od svjedoka na prvom suđenju Čabraji za ubojstvo Marina Matijaša (20) potkraj lipnja 2014. pokraj stare zgrade OŠ Bijaći u Kaštel Novom. Tada je, među ostalim, govorio o povijesti sukoba dviju skupina, Čabrajine i one u kojoj su bili on i pokojni Matijaš.

Duje P. je na suđenju ispričao da je bio u društvu s pokojnim Matijašem te večeri kada je ubijen nakon fizičkog sukoba s Čabrajom i njegovim prijateljem. Tijekom suđenja izjavio je da je pozvao pomoć iz jednog kafića, ali da je do dolaska policije pobjegao jer ga je ona tražila zbog ranijeg bijega iz policijske postaje u Kaštelima.

Drugi osumnjičeni za pokušaj Čabrajina ubojstva Robert Ž. bio je ključni svjedok na suđenju Karlu Gustavu Krivecu za ubojstvo 18-godišnjeg Gorana Vidića na zapadnoj obali ispred hotela Marjan u studenome 2016.
Krivec je sredinom siječnja nepravomoćno osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora. On i pokojni Vidić sudjelovali su u tučnjavi u kojoj je Vidić izgubio život, a obojica su u travnju 2016. bili osuđeni da su kao maloljetnici iznudili 13 tisuća eura od jednog maloljetnika. Tada su bili osuđeni svaki na dvije godine pridržaja, odnosno uvjetne kazne za maloljetnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!