19:15 / 29.01.2020.

Autor: Eugen Husak/IMS/HRT

Razbijeni narkolanci

-

-

Foto: - / -

Nakon višemjesečnog istraživanja hrvatska i slovenska policija razbile su veliki lanac krijumčara droge. Uhićeno je šestero hrvatskih državljana, a na čelu lanca, sumnja se, bio je državljanin Slovenije.
Nakon višemjesečnog istraživanja hrvatska i slovenska policija razbile su veliki lanac krijumčara droge. Uhićeno je šestero hrvatskih državljana, a na čelu lanca, sumnja se, bio je državljanin Slovenije. Istodobno, još jedan krijumčarski lanac razbijen je i na jugu zemlje.

Pognutih glava s lisičinama na rukama. Na Županijski sud u Rijeci danas je sprovedeno 6 osoba koje sumnjiče da su dio međunarodnog narko kartela.  krivnju ne priznaju. 

Netko drži da šutnja je priznanje djela, nije istina. Šutnja je isto način obrane jer onaj koji tvrdi da je netko kriv taj mora i dokazati da je kriv. Jednostavno, naglašava Ljubo Kostić, odvjetnik osumnjičenika iz Slatine.

Sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor.

- U odnosu na šestoricu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a u odnosu na jednog zbog opasnosti od bijega, rekao je Zoran Sršen, glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci.

Riječ je o srbijanskom državljaninu kojeg policija još traži.

- Njega nismo zatekli na adresi kojom smo raspolagali i za njim će biti raspisana tjeralica, govori Jasna Jurković Kralj, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

Uhićenje hrvatske šestorke bio je zadnji čin velike međunarodne policijske akcije koju je vodila Slovenija.

Ove fotografije objavila je slovenska policija nakon što je jučer pretresla 48 kuća i pronašla više od 130 kilograma droge - amfetamina i kokaina i 150 tisuća eura. Uhićeno je 20 osoba.

- Većina šefova organizacije ima kriminalnu prošlost, neke su već suđeni  za kaznena djela protiv droge, neki za imovinske prevare, ali i zločine s elementima nasilja, rekao je Stojan Belšak, voditelj Odjela za organizirani kriminal PU Ljubljana.

Razbijeni narko kartel osnovao je Slovenac, koji je sa  prvoosumnjičenim Hrvatom često putovao u inozemstvo, ne znajući da ih već dvije godine nadzire policija.

- Tako su se povezali sa za sada nepoznatim osobama u Južnoj Americi radi krijumčarenja većih količina kokaina pomorskim putem iz Južne Amerike u Europu, priopćila je policija

U Ljubljani je bilo glavno skladište i proizvodni pogon za preradu. Droga se zatim prevozila u Austriju i Hrvatsku, ponajprije u skladište u Zagrebu, odakle ju je hrvatska skupina dalje rasparčavala na područje Slatine i Rijeke te zaradili 70 tisuća eura.

A ova droga na tržište nije stigla. I dubrovačka policija razbila je narko lanac povezan s Bosnom i Hercegovinom.Uhićeno je 12 osoba.

Modalitet je bio takav da su 4 osumnjičenih iz BIH krijumčarila drogu, kokain i amfetamin na naše područje, preprodavali je ostalim osumnjičenicima koji su istu drogu distribuirali krajnjim konzumentima na području Župe, Grada i Pelješca, rekao je Zoran Tikvica, načelnik Službe kriminalističke policije PU dubrovačko neretvanske

Policija smatra kako su ovim uhićenjima sa  dubrovačkog narko tržišta uklonjeni najveći dileri kokaina i amfetamina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!