Razgrabljene izraelske maske, rade se liste čekanja

17:44 / 03.09.2020.

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Prva pošiljka, više od 120 tisuća takvih maski, doslovno su razgrabljene u nekoliko dana. Čeka se druga.
Mnogo se protekla dva tjedna, otkako su se pojavile i na hrvatskom tržištu, govori o takozvanim "izraelskim maskama" koje, navodno, ne štite samo od kapljičnog prijenosa, već i uništavaju viruse i bakterije. Prva pošiljka, više od 120 tisuća takvih maski, doslovno su razgrabljene u nekoliko dana. Čeka se druga.

U samo dva tjedna 128.000 ovih maski razgrabljeno je, a u ljekarnama se rade liste čekanja. Izgledaju kao troslojne kirurške maske na kakve smo se naviknuli, ali imaju premaz od bakrova oksida, koji mijenja strukturu virusa i tako ga razara. Također, mogu se koristiti višekratno.  

Sigurno je ovo s bakrom povećalo postotak sigurnosti zaštite i dezinfekcije, dakle, smatra se da bakar-oksid djeluje kao virucidno i baktericidno, ističe dr. med., specijalist obiteljske medicine, Branislava Čilić.   

Na tržište Europske unije ušle su preko Španjolske, ali njihovu učinkovitost i sigurnost zasad službeno jamče samo proizvođači. Mjerodavno Ministarstvo zdravstva na upit odgovara:

Trenutačno je u tijeku provjera predmetnog proizvoda sa španjolskim nadležnim tijelom kako bi se ustanovilo jesu li predmetne maske prošle svu potrebnu provjeru prije stavljanja na tržište.

Neslužbeno doznajemo da se za distribuciju novog paketa maski s bakrovim oksidom čekaju rezultati provjere Ministarstva.

Ipak, iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, koja ne provodi postupak ocjene sukladnosti za ovaj proizvod, poručuju:

Općenito govoreći o tipu maski koje sadrže bakrov oksid, HALMED trenutačno ne raspolaže podacima prema kojima bi takve maske bile nesigurne za uporabu.

- Najmanje učinkovite su,ali opet, donekle štite, kažem, više za zdrave ljude, pamučne višekratne maske, nakon toga kirurške maske, one ne propuštaju čestice od oko dva mikrometra, nakon njih filtrirajuće maske, a pretpostavljam da najviše štite maske koje imaju bakreni premaz, međutim, čekamo još dodatne dokaze, ističe mag. pharm. Emilija Horvat.

- Što se tiče nošenja maske, u svakom slučaju je poželjna, ali još uvijek je dva metra distance ono što nas najviše štiti od virusa, dodaje specijalistica obiteljske medicine Branislava Čilić.

A uz odgovorno ponašanje, maske pomažu samo ako se njima koristimo na adekvatan način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!