20:07 / 24.02.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HTV

Različita stajališta o slučaju iz Rijeke

Različita stajališta o slučaju iz Rijeke

Različita stajališta o slučaju iz Rijeke

Foto: Dnevnik / HRT

Na političkoj sceni i danas je neizbježna tema slučaj vlasnika riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli u njegovu lokalu. Dok vladajući ustraju da je riječ o govoru mržnje, iz oporbe poručuju da se tom pričom žele zamagliti pravi problemi.

- Ako za bilo koje djelo ili za bilo čiju izjavu se sumnja da bi se mogla podvesti pod ono što ide u kontekst kršenja kaznenog zakona, onda postoje tijela koja u tome postupaju. Kad se to dogodi u medijima, a imali smo jučer slučaj sumnje na poticanje na diskriminaciju u slučaju jednog elektroničkog medija, onda postupa Vijeće za elektroničke medije, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, dodavši da će Vijeće za elektroničke medije o spomenutom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica.

O poruci riječkoga ugostitelja da članovi HDZ-a nisu dobrodošli u njegovu lokalu - govorilo se i u Saboru. Vladajući ističu - riječ je o govoru mržnje.

- Našu djecu sutra možda netko neće primiti u dućan, pustiti u dućan ili će ih izbaciti iz tramvaja jer nisu predvidjeli mjesta za obojene. Da, obojene mržnjom koju netko usmjerava na njih i na sve ono što je vezano uz HDZ, rekao je Mario Kapulica,HDZ.

Oporba pak uvjerava da se tom pričom žele prikriti pravi problemi. U SDP-u tvrde da nije bilo riječi ni o govoru mržnje ni o diskriminaciji, nego o žestokoj kritici vlasti.

- Kolege iz HDZ-a, ako želite adekvatno reagirati na diskriminaciju, u petak vam je u 2 sata u Židovskoj zajednici ponovno onaj sastanak o zabrani pozdrava koji ima rasističke i druge konotacije pa pokažite to na djelu, poručio je Arsen Bauk, SDP.

- Očekujemo da sve demokratske stranke, svi ljudi u Hrvatskoj osude govor mržnje, pogotovo kad taj govor mržnje se vrlo blizu i praktično dotiče rasizma. E to je ono što očekuje HDZ, ne da nas brani SDP, božesačuvaj, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

- Ja ću braniti ljude i nemojte me tjerati da HDZ-ovce ne tretiram kao ljude, da i njih ne branim kad treba, odgovorio mu je Bauk.

- Kriteriji za sve moraju biti jednaki. Izbjegavajmo uvredljivo, ružno, diskriminirajuće govoriti o drugima jer taj put, ako se otvori, to je put bez povratka i ne bih volio da na njemu budemo i živimo, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

HDZ-ov zastupnik i kandidat za primorsko-goranskog župana vidi još jedno moguće rješenje.

- Jednostavno ćemo to, lijepo i jasno riješiti na način da ćemo i ja i gospodin Butković otići ćemo u taj isti kafić, objasnit ćemo koliko smo mi Rijeci i županiji doprinijeli, rekao je Gari Cappelli, HDZ.

U međuvremenu, ispitni postupak koji je pokrenula pučka pravobraniteljica Lora Vidović - i dalje traje, a u njezinu uredu očitovanje vlasnika riječkoga kafića još se čeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!