13:29 / 04.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Razloga za zabrinutost oko koronavirusa ima, ali ne i za paniku i strah

-

-

Foto: - / -

Bekić je istaknuo da su u bolnici provedene sve mjere opreza prema posebnom protokolu za ovakve situacije.
Svi nalazi kod pacijenata u Hrvatskoj, za koje se sumnjalo da su zaraženi koronavirusom, za sada su negativni. Posljednji su analizirani uzorci dvojice muškaraca u vinkovačkoj bolnici, a čekaju se rezultati testa na virus jednog pacijenta u Dubrovniku.

No ako se virus nastavi širiti ovakvom brzinom diljem svijeta, epidemiolozi smatraju kako su mali izgledi da ga netko ipak u idućih mjesec, dva ne donese i u Hrvatsku. Tvrde i da razloga za zabrinutost ima, ali ne i za paniku i strah. 

U Dubrovniku sumnja na koronavirus, u Vinkovcima negativan nalaz

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je da je 30-godišnji muškarac s juga Hrvatske, koji se vratio iz Tajlanda, u ponedjeljak navečer hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici pod sumnjom na zarazu koronavirusom te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Bekić je istaknuo da su u bolnici provedene sve mjere opreza prema posebnom protokolu za ovakve situacije.

- Provedene su mjere prema pacijentu i osoblju. Imamo poseban ulaz, izolaciju, poseban pribor. Jako dobro smo se školovali na dosadašnjim iskustvima ospica i gripe. Oprezniji smo od traženog standarda, poručio je ravnatelj Bekić.
Dodao je da bi nalazi trebali biti poznati u srijedu.

A dvojica mlađih muškaraca koji su bili u izolaciji u bolnici u Vinkovcima nemaju koronavirus. Potvrdila je to analiza krvi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

● Beroš: Hrvatska je spremna za izazov koronavirusa

Sve je i pod posebnim povećalom ministra zdravstva Vilijem Berošom koji je izjavio kako je za to da Hrvatska policija dobije jasne i nedvosmislene upute o postupanju na granicama glede osoba za koje se sumnja da su zaražene.

- Povisili smo stupanj odgovornosti na adekvatan nivo, istaknuo je i dodao kako se granice neće zatvarati ako se to na europskom nivou ne dogovori, ali ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH, kako bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji način kontrolirati, rekao je ministar.

- Ja kao čovjek i liječnik volim puhati na hladno i doista mislim da trebamo  razgovarati o mogućoj prijetnji. No isto tako se nadam da se ona neće realizirati, dodao je.

Ipak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako su mali izgledi da potpuno izbjegnemo ulazak koronavirusa u Hrvatsku. Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić rekao je na konferenciji za novinare kako nema sumnje da će se koronovirus pojaviti i u Hrvatskoj ne zaustavi li se njegovo širenje.

No, kaže, mjesta panici nema. Nadziru desetak povratnika iz Kine i sumnjive izoliraju.

- Ako ste zdrav čovjek u srednjim godinama ne vidim previše brige za sada, pogotovo ako još nema ni jedan dokazan slučaj u Hrvatskoj. Sve dok nema ili ako bude oboljelih i na vrijeme ih otkrijemo i njihove kontakte pratimo-nema nikakvog razloga za paniku, rekao je dr. sc. Ivan Christian Kurolt, Odjel za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Nema nedoumica ni među ravnateljima bolnica. Nakon sastanka s ministrom Berošom poručuju kako slijede europske smjernice.

- Sve je u redu. Situacija u Hrvatskoj je stabilna, pod kontrolom je, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

I kako je za HRT potvrdio ravnatelj KBC-a Split, pacijent koji ima negativan nalaz na koronavirus pušten je kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!